Tre delar på årets kanslerspris för framgångsrik forskning vid Åbo Akademi

Publicerad:

Professorna Lea Sistonen och Chunlin Xu samt docenten Johanna Wassholm får pris av kansler Carl G. Gahmberg för framgångsrik forskning vid Åbo Akademi. Priserna delades ut vid Vetenskapskarnevalen i Vasa på fredagen.

Solveig Eriksson/ÅA:s bildbank
En kvinna
Lea Sistonen.

Lea Sistonen, professor i cell- och molekylärbiologi, belönas för sin banbrytande forskning om cellstress. Rönen är viktiga bland annat för cancerforskningen, konstaterar akademin i ett pressmeddelande.

Bland Sistonens många meriter kan nämnas att hon handlett över 50 magistersavhandlingar, 23 doktorsavhandlingar och 27 postdoc-forskare.

– Sistonens framgångsrika resultat inom vetenskaplig forskning internationellt och hennes engagemang i att föra den vetenskapliga traditionen vidare till studerande och unga forskare är beundransvärd. Sistonen publicerar banbrytande resultat i ansedda vetenskapliga tidskrifter och har etablerat sig som ett betydelsefullt namn inom sitt forskningsområde. Hon arbetar också aktivt med nätverksbygge och rörlighet inom vetenskapssamfundet i Europa, kommenterar kansler Carl G. Gahmberg i pressmeddelandet.

ÅA:s bildbank
Chunlin Xu
Chunlin Xu.

Chunlin Xu är professor i de förnybara materialens kemi. Han får pris för mångsidig grund- och tillämpad forskning inom materialkemi.

Hans forskning fokuserar på biobaserade funktionella material för nya tillämpningar, som ger hållbara lösningar för samhället och underlättar grön omställning, uppger akademin.

– Chunlin Xu är en lysande forskare med en enastående förmåga att nätverka och tillsammans med industriella partner, kollegor och internationella kontakter skapa kreativa helheter. På en förhållandevis kort tid har Xu lyckats lyfta en verksamhet till helt nya höjder, säger kansler Gahmberg bland annat.

Pia Heikkilä
Johanna Wassholm.

Johanna Wassholm är docent i Rysslands och Nordens historia och specialforskare vid Åbo Akademi. Hon belönas för sin djupgående forskning i Finlands och Rysslands historia och för sin roll som aktuell samhällsdebattör.

Hon beskrivs som en pionjär i flera avseenden, och är en aktiv samhällsdebattör och skribent som behandlat frågor som vaccinmotstånd eller historiekultur och historie(miss)bruk i Ryssland i sina kolumner och i intervjuer i olika medier.

– Wassholms mångfasetterade forskningsinsats är ytterst viktig för ett litet universitet och hennes sätt att samarbeta med kollegor och aktiva roll som samhällsdebattör är mycket uppskattade, säger Gahmberg.

Pristagarna har valts av en priskommitté på förslag av fakulteterna och bygger på forskningens kvalitet och genomslagskraft. Av prissumman på 40 000 euro får Sistonen 20 000 euro och Xu och Wassholm 10 000 euro var.

Publicerad: