Trafikböter som skrivs på fältet kan nu skickas per post eller elektroniskt

Arkiv/Kim Lund
en polis sitter bakom ratten i en polisbil
Framöver kan polisen delge böter och beslut som skrivits ut på fältet för trafikförseelser via post eller Suomi.fi-meddelanden.
Publicerad:

Polisen kan nu skicka en avgift för trafikförseelse som de har meddelat ute på fältet per post eller elektroniskt via tjänsten Suomi.fi.

Det innebär att en avgift för trafikförseelse, som meddelas för ett trafikbrott som begåtts med ett motordrivet fordon, också kan delges per post eller elektroniskt i stället för delgivning av handlingar personligen.

Först försäkrar sig polisen på fältet om den persons identitet som gjort sig skyldig till förseelsen och ger hen en möjlighet att yttra sig över saken.

Sedan skickar polisen beslutet i form av ett meddelande till tjänsten suomi.fi eller som vanlig brevpost, beroende på om mottagaren av avgiften för trafikförseelse har tagit i bruk tjänsten Suomi.fi-meddelanden. 

I ett pressmeddelande betonar polisinspektör Tuomo Katajisto vid Polisstyrelsen att det är fråga om situationer där polisen konstaterar förseelsen och identiteten på plats.

Reformen handlar alltså inte om automatisk övervakning, där fordonsspecifika avgifter för trafikförseelse också tidigare har skickats per post.

I praktiken ska det nya sättet minska kundernas väntetider exempelvis i samband med övervakning av säkerhetsutrustning och ouppmärksamhet.

Samtidigt underlättar det polisens arbete genom att möjliggöra en mer flexibel användning av mobila enheter i övervakningssituationer, säger Katajisto i pressmeddelandet.

Publicerad: