Torghandeln får 30 p-platser i grottan – de som står oftast på torget har förtur

ÅU-Foto
Torghandel på Salutorget i Åbo
Tiden då torghandlare kunde parkera sina större fordon på torget är snart förbi.
Publicerad:

Ytan för torghandel på Salutorget i Åbo krympte 2018. Det var bygget av den underjordiska parkeringen som föste handeln åt sidan.

Som det ser ut nu kommer torghandeln inte att göra comeback i samma volym som den haft under sina bästa år.

Det här beror på att endast 30 parkeringsplatser viks för torghandeln i torgparkeringen. Det här kan jämföras med att torghandlarna som bäst, under sommarens högsäsong, har behövt plats för 70 fordon på Salutorget.

Beslutet om p-platser i underjorden välsignades på tisdagen av stadsmiljönämnden, som beslöt att inte ta ärendet till behandling. Det formella beslutet hade redan fattats på tjänstemannanivå, av Ilkka Uusi-Uola, chef för avdelningen för markförvärv i Åbo.

Avtal från 2016

Det är ändå inte Uusi-Uola som har bestämt antalet platser. Han har bara bekräftat det som ingår i Åbo stads överenskommelser med torgparkeringsbolaget Turun Toriparkki. I avtalet från 2016 noteras hur många p-platser som reserveras för staden, för att sedan hyras vidare till torghandeln.

De platser som nu reserveras i torgparkeringen kan hyras av torghandlare för 130 euro i månaden. Priset gäller fram till den sista december 2022.

De som står oftast på torget har förtur till p-platserna. Om det finns fler än trettio som behöver en plats, får de själv förhandla om villkoren med Turun Toriparkki.

Det här är nödvändigtvis inte den slutliga lösningen för torghandlarnas bilar: "Då Salutorget står klart ska fördelningen av parkeringstillstånd granskas, likaså, prissättningen", enligt beslutet. Eventuella nya regler skulle ändå gälla först från och med 2023.