Tobias Henriksson bytte Piffen mot Paimion Rasti – ville satsa på stafetter

Paimion Rasti
en leende man i idrottsoverall
Tobias Henriksson flyttade till Pemarföreningen Paimion Rasti för att kunna satsa på stafetter under orienteringssäsongen.
Publicerad:

Åbobon Tobias Henriksson bytte inför den här säsongen fostrarföreningen Pargas IF:s färger mot Paimion Rasti, främst för att kunna satsa på stafetter i och med att Piffens herrlag sprack efter fjolåret.

– Då Fredric Portin och Erik Haajanen lämnade Piffen redan förra hösten hade jag egentligen inga planer på att byta förening.

Stafetter lockade

Men tankarna på att springa stafett fanns i tankarna och då Paimion Rasti som Henriksson varit i kontakt med också tidigare hörde av sig blev övertalningsprocessen rätt kort. Avtalet med Paimion Rasti undertecknades i januari och går på två år.

– Pemar ligger ändå nära och det finns många goda vänner i föreningen, säger Henriksson som under karriären också representerat östnyländska OK Trian under några säsonger.

För Henriksson innebär klubbytet och satsningen på stafetter en nytändning och ger extra motivation. Resultaten i testloppen talar också de sitt tydliga språk.

– Personligen har jag också kunnat träna kanske bättre än någonsin tidigare, åtminstone om man tränar mera för tränandets skull. Om man haft siktet inställt på tävlande har coronaåret förstås varit litet knepigare, men jag hör till den förstnämnda kategorin.

Säsongsdebut i helgen

Henriksson gör säsongsdebut i de nya färgerna på lördag, då man löper Kevät-Keskari i Kouvola. På söndag blir det sedan Viestiliiga-debut i den första av sju deltävlingar i den serien. Henriksson avslöjar inte hur laget ser ut inför stafetten, men säger att det handlar om en rätt speciell tävling.

– Det handlar om femmannalag och föreningen har två lag i elden. Det kan jag säga om laget att jag nog aldrig sprungit i ett så pass starkt lag tidigare, så visst är man litet nervös för den egna prestationen. Inte minst då jag springer den sista etappen, säger han.

I stafetter är taktiken i en klart större roll än annars och tävlingarna oftast mer spännande också ur publikperspektiv.

Väl förberett är hälften gjort

I Paimion Rasti hittas bland annat tidigare världsmästaren Pasi Ikonen och franska världsstjärnorna Frédéric Tranchand, Loic Capbern och Nicolas Rio. Föreningens målsättning är att bättra på från fjolåret då man slutade nia i stafettligan.

– Vi satsar stort på stafetterna i år och det känns riktigt kul. Rent tekniskt sett är stafettbanorna rätt annorlunda och i och med masstart med gaffling, vilket betyder att det finns tre olika banor som i slutskedet blir samma bana, ser man en massa andra som löper på i skogen då det vanligtvis är så att man både vill och ska löpa ensam, konstaterar Henriksson.

Förberedelserna är det åtminstone inget fel på, eftersom Henriksson intygar att Pemarklubben har en del riktiga ”orienteringsnördar” som tagit reda på det mesta man kan tänka sig på förhand – inom regelverket, förstås.

– Det handlar mest om mer allmänna terrängdata, förhållanden och annat sådant.

På det individuella planet har Henriksson medeldistans-FM inritat med stora bokstäver i kalendern och VM-granskningstävlingen lockar också den.

– Så stora ambitioner har jag inte individuellt att jag helhjärtat skulle sikta på just den tävlingen, men vem vet …

Reporter (Pargas)
Publicerad: