Tillsammans får man mera ut av en kulturupplevelse – vill du bli kulturkompis för en äldre i Pargas?

Helena Lindström från Röda Korset (t.v.) , stadens kulturchef Fia Isaksson och projektkoordinator Lisa Taulio håller i det tvåspråkiga kompisprojektet. Foto: Mikael Heinrichs
Publicerad:

Kulturkompisen är en frivillig som tillsammans med en annan kulturintresserad tar del av någon form av kulturupplevelse antingen i Pargas – eller i närregionen.

Det enda som förutsätts av en blivande kulturkompis är ett eget kulturellt intresse samt att man deltar i kulturkompiskursen som ordnas kvällstid den 25 februari i stadshuset. Från stadens sida är det projektkoordinator Lisa Taulio som håller i trådarna för verksamheten.

– Kursen hålls både på svenska och finska enligt behov och det är Röda Korsets Siw Karlsson som leder den. Under kursen går man främst igenom olika praktiska detaljer kring vad frivilligarbete innebär, sekretess och tips på olika kulturaktiviteter man kan ta del av, berättar Taulio.

Till en början är målgruppen för kulturkompisverksamheten först och främst äldre, men det kan komma att utökas senare. Det kan också bli aktuellt med en kurs i skärgårdsdelarna om intresse finns.

Ömsesidigt nöje

Motsvarande koncept har förverkligats också på andra orter – och det riksomfattande konceptet går under namnet "kulturlots", men i Pargas har man valt att kort och gott kalla det för kulturkompis.

– En grundtanke är att båda parterna får lika mycket ut av den delade upplevelsen, säger Pargas stads kulturchef Fia Isaksson.

Frivilligt – och ofta gratis inträde

Som kulturkompis förbinder man sig inte till något, utan all verksamhet bygger på frivillighet. Till kulturell verksamhet som ordnas av staden (bio, konserter och andra evenemang) kommer kulturkompisen som följeslagare in gratis.

– Då det handlar om andra arrangörer är det ofta gratis, eller åtminstone nedsatt pris för kulturkompisen som gäller. Om evenemanget ordnas i utrymmen som staden hyr ut, har vi en klausul i hyresavtalet som säger att kompisarna har rätt till gratis inträde eller rabatterat pris, säger Isaksson.

Man har också förhandlat om samarbete med bland annat Åbo konstmuseum, Åbo svenska teater och Teaterboulage i Pargas. Kulturkompisarna får ett kort som de kan visa upp vid entrén.

– Men en kulturupplevelse kan förstås vara precis vad som helst och likaväl bestå av en promenad på Gamla Malmen eller nånting helt annat, påminner Isaksson.

Samarbete mellan staden och Röda Korset

Det är Pargas stad och Röda Korsets Pargasavdelning som samarbetar kring kulturkompisskapet, som officiellt inleds veckan efter sportlovet.

Själva förmedlingen av kulturkompisar sker via Röda Korset, som har lång erfarenhet av vänverksamhet på orten. Det är vänverksamhetens kontaktperson Helena Lindström som håller i den biten.

– Själva förmedlingen startar den 27 februari och sker onsdagar mellan klockan 10 och 14 på numret 040-189 8812, berättar hon.

Förhoppningen är förstås att kulturkompisverksamheten ska leda till en bestående kompisrelation – och kulturkompisen kan förstås själv vara aktiv med att söka upp intresserade.

Minnenas kappsäck kan komma på besök

För den som inte kan ta sig till kulturevenemangen lanseras i samarbete med Pargas hembygdsmuseum ett koncept som kallas "Minnenas kappsäck". Det är en kappsäck med föremål från 1940-, -50 och -60-talen som man får röra och titta på. Sakerna går från hand till hand, dofterna och känslan väcker minnen från den egna ungdomen. Kappsäcken kan bokas via kulturkompis@pargas.fi.

Kulturkompiskursen ordnas i stadshusets mötesrum Skansen måndagen den 25 februari klockan 17–20. Man ska anmäla sig senast fredagen den 23 februari till kulturkompis@pargas.fi. Ett informationsmöte för samarbetsintresserade föreningar och organisationer ordnas redan på onsdag den 13 februari klockan 17.30 på samma ställe.

Reporter (Pargas)
Publicerad: