Tidsresa från Magerstan till Supertown

Allehanda historier. Både huset och staden Pargas har många historier att berätta - vissa mer kända än andra. Amie Nygrén från ÅLF och Lena Långbacka från Sydkustens landskapsförbund har suttit med i arbetsgruppen. Foto: Mikael Heinrichs
Publicerad:

Söndagen den 19 november blir det minnen, röster och bilder från Pargas i Gamla kommunalstugan.

Det är Åbolands litteraturförening som tillsammans med Sydkustens landskapsförbund, berättargruppen Berättardynamon och Pargas stad bjuder på en tillbakablick på Pargas senaste 100 år i ord och bild.

Programmet består av tre temahelheter som börjar klockan 14.15, 15.15 och 16.15.

Det blir en salig blandning berättelser, dikter, texter, fotografier och målningar från Pargas under Finlands självständighetstid som varvas med musik, boktorg, minnen, gissningstävling och korvförsäljning. Dessutom upprättas en gammaldags fotostudio och det serveras saft och pepparkakor.

– Jag började samla ihop berättande röster och en tidig målsättning handlade om 100 röster på 100 minuter, men det har utvecklats sedan vi började på allvar i maj, berättar Amie Nygrén från ÅLF.

– Budgeten är liten och det är helt gratis att ta del av evenemanget här i Gamla kommunalstugan. Fotograferingen och försäljningen är förstås för sig, konstaterar Lena Långbacka från Sydkustens landskapsförbund.

I stora salen börjar ett nytt tema en gång per timme. Första temat behandlar Malmen – platsen och huset, då bl.a. Magnus Sundman berättar om malmarna, Mariella Lindén bjuder på minnen från husets tid som bibliotek och Anita Adolfsson pratar om husets kulturverksamhet genom tiderna.

Kvart över tre börjar följande tema, där industri och produktion är i fokus. Publiken får bl.a. höra Gun-Maj Svahnström läsa en egen text om Pargas mejeri och Dick Karlsson läsa dikter.

Sista programhelheten, med början kl. 16.15 berör livet i Magerstaden – Supertown – Väståboland – kärt barn har många namn. Det blir dikter och texter om sundet och om pepparkakor och andra intressanta historier.

En längre paus hålls ungefär kl. 15.30. Malms skolas Hem och skola-förening säljer grillade Pargaskorvar och Berättardynamon bjuder på berättelser om Pargaskorvar och Kimitosvin.

Bildspel visas med bilder från Pargas hembygdsmuseums samlingar, Tryggve Lindqvists fotografier samt målningar gjorda av medlemmar i Pictura, på boktorget kan man fynda böcker om Pargas och man kan också bekanta sig med Stig Engmanspopulära Facebook-grupp ”Allt va betär förr - Bilder från Magerstan”.

Berättarpassen avrundas med musik. Riddo Ridberg och Skini Lindgård uppträder med sången ”Supertown” ur en Pargasrevy på 1980-talet, Rabbe von Weymarn sjunger tonsättningar av Viola Renvalls dikter och hela evenemanget avslutas med allsång av Pargashymnen ”O, Pargas”.

Har det varit svårt att sammanställa materialet?

– Det har varit oerhört lätt att samla in material, snarast har det varit problem med att avgränsa materialet. Allt har ju med Pargas att göra på ett eller annat sätt, säger Långbacka.

Man har också försökt engagera andra föreningar i arrangemangen.

– Det är många som har ena foten i flera föreningar och på så vis representerar flera olika instanser på samma gång. Tanken är att man kommer och går fritt, litet som att man skulle gå på ett kalas dit folk anländer vid olika tidpunkter. Det blir inget högtidligt eller svårförståeligt, intygar Nygrén.

Evenemanget Malmen: Från Magerstan till Supertown. Minnen, röster, bilder arrangeras klockan 14–17 söndagen den 19 november i Gamla kommunalstugan (Fredrikaplan 1). Fritt inträde.

Reporter (Pargas)
Publicerad: