Testa nya sätt att vika jultårtor - vik stjärna, blomma eller ruter!
Traditionell jultårta
Den traditionella jultårtan är ett måste under lillajul.
Steg 1:
Skär snitt från alla hörn mot mitten av fyrkanten.
Steg 2:
Klicka cirka en tesked plommonsylt i mitten.
Steg 3:
Vik ena hörnet från alla trianglar mot mitten. Tryck ihop ordentligt så att tårtan inte viks upp medan den gräddas.
Steg 4:
Pensla med uppvispat ägg och grädda i mitten av ugnen i 225 grader i 10 minuter.
Stjärna
En lite annorlunda jultårta får du genom att trycka ut tuffa former ur smördegsplattan med hjälp av två pepparkaksformer.
Steg 1:
Tryck ut två stjärnor ur en skiva smördeg. Använd därefter en lite mindre stjärna för att trycka ut mitten ur en av stjärnorna.
Steg 2:
Placera fyllningen i mitten av stjärnan som är hel.
Steg 3:
Placera den andra stjärnan över så att hörnen pekar åt olika håll än den undre stjärnans hörn.
Steg 4:
Pensla med uppvispat ägg och grädda i mitten av ugnen i 225 grader i 10 minuter.
Blomma
En vacker blomma är perfekt att bjuda på då du får gäster till lillajul.
Steg 1:
Skär snitt i alla fyra hörn.
Steg 2:
Vik in de yttre hörnen och pressa fast i mitten av tårta.
Steg 3:
Klicka på av plommonmarmeladen och pensla hela tårtan med uppvispat ägg. Pensla med uppvispat ägg och grädda i mitten av ugnen i 225 grader i 10 minuter.
Ruter
Prova på att vika ruter av smördegsfyrkanterna, det är enklare än du kanske tror.
Steg 1:
Börja med att skära snitt i motsatta hörn.
Steg 2:
Placera fyllningen i en oval i mitten av fyrkanten.
Steg 3:
Vik hörnen i kors över fyllningen.
Steg 4:
Pensla med uppvispat ägg och grädda i mitten av ugnen i 225 grader i 10 minuter.
Vad ska du då fylla dina tårtor med?
Prova på att variera den vanliga plommonmarmeladen med marmeladkulor, sill- eller svampsallad, eller varför inte laxrom, smetana och rödlök?
Salta jultårtor med laxrom
4 smördegsplattor
100 g laxrom
1 rödlök
1 dl smetana
2 msk finhackad gräslök
grovmalen svartpeppar
1 ägg till pensling
Vik enligt Ruter-instruktionerna.
Sofie Sergelius
040-5443997
sofie.sergelius@hssmedia.fi
Fler recept och mera inspiration på foodly.fi