Teleste och HK Scan sticker ut då ÅU kollar antalet kvinnor i regionala börsbolags ledning - mycket ojämnt också i Viking Line
Finland har i år en rekordmängd kvinnor i börsnoterade bolags ledningsgrupper och styrelser.
Ändå finns det bolag i Åbo vars ledningsgrupper består helt av män.
Könsfördelningen i de sex regionala börsbolagens ledningsgrupper är 35 män och 12 kvinnor, vilket motsvarar genomsnittet på cirka 30 procent i Finland.
Antal män och kvinnor i regionala börsbolags ledningsgrupper
- Teleste: 7 män 0 kvinnor (i bolagets styrelse 5 män 1 kvinna)
- HKScan: 7 män 0 kvinnor (i bolagets styrelse 6 män 2 kvinnor)
- Viking Line: 6 män 1 kvinna (i bolagets styrelse 8 män 2 kvinnor)
- Fiskars Group: 6 män 4 kvinnor (i bolagets styrelse 5 män 3 kvinnor)
- Ålandsbanken: 5 män 3 kvinnor (i bolagets styrelse 4 män 3 kvinnor)
- Raisio Oyj: 4 män 4 kvinnor (i bolagets styrelse 3 män 2 kvinnor)
Inga kvinnor i Telestes ledningsgrupp
Både börsbolagen Teleste och HKScans ledningsgrupper består av enbart män. Telestes ekonomichef Juha Hyytiäinen säger att avsaknaden i Teleste beror på att branschen är väldigt teknisk och att lämpliga kvinnor inte funnits.
– Personer inom den operativa ledningen av börsbolaget väljs enligt kompetens och erfarenhet. Fokus har inte legat på könet, säger han.
Det har inte funnits en enda kvinna i Telestes ledningsgrupp sedan 2013. En kvinna sitter i bolagets styrelse.
– Det är ett skrivet mål för oss att öka på mångfalden, inte bara gällande kön, i ledningsgruppen och styrelsen.
Enligt EU-direktivet som trädde i kraft i år skall könen vara jämlikt representerade i börsbolags styrelser senast 2026.
– Det tvingar oss att lägga fokus på kön, säger Hyytiäinen.
Boijer-Svahnström tror att kvinnorepresentationen inom Viking Line kommer öka
I Viking Lines ledningsgrupp finns en kvinna – Johanna Boijer-Svahnström. Hon säger att den ojämna könsrepresentationen beror på att sjöfartsbranschen ännu idag är relativt mansdominerad.
Också Boijer-Svahnström säger att fokus i rekryteringen inte legat på kön, utan att de mest kompetenta och lämpliga personerna har valts för uppdragen.
Hon tycker ändå att det vore värdefullt att ha fler kvinnor i ledningsgruppen, eftersom de tillför nya och relevanta dimensioner och kunskaper.
– Jag tycker inte att det skall vara nödvändigt att kvotera in kvinnor, utan hoppas att representationen naturligt skulle öka med tiden. Vi har många unga ambitiösa kvinnor i frammarsch inom bolaget.
I Viking Lines utvidgade ledningsgrupp sitter fler kvinnor.
Jämn fördelning i Raisio
Raisio Oyj är det enda bolaget i regionen med helt jämn fördelning av män och kvinnor i ledningsgruppen. Ekonomichef Mika Saarinen säger att dynamiken är fungerande då könsfördelningen är jämn.
– Raisio rekryterar däremot inte enligt könskvoter, utan de lämpligaste kandidaterna har valts, säger han.
Medlemmarna i bolagets ledningsgrupp har växlat de senaste åren, och könsfördelningen blev jämn i och med att operativ chef Virpi Aaltonen efterträdde en manlig anställd i december 2020.
Den enda kvinnliga vd:n i regionen är Nathalie Ahlström vid Fiskars Group. Fiskars anställde två kvinnor i år, vilka båda efterträdde män. Fiskars meddelar att kön inte spelade roll i beslutet, men att de värderar mångfald i ledningsgruppen.