Team Rynkeby samlar pantflaskor i Åbo -- cancersjuka barn får stöd av ett cyklande gäng

gulklädda människor poserar vid en lada, de har cykelhjälmar
Hannaleena Havia tog bilden under förra veckoslutets träning. Bakom tv Kari Heinonen, Clarice Bäcklund och framför dem Outi Kari-Granfors och Hanna Särkiä. Foto: Anja Kuusisto
Publicerad:

Team Rynkeby God Morgon är namnet på ett välgörenhetsgäng i Åbo, som är en del av en redan etablerad välgörenhetssatning i flera länder. Gänget, teamet, som bildas tränar och cyklar tillsammans under ett år och cyklar sedan på sommaren till Paris.

Allt görs för att oavkortat samla medel för cancersjuka barn och unga. Den här veckan har Team Rynkeby – God Morgon Åbo startat en pantinsamlingskampanj genom att förra veckoslutet dela ut informationsblad om insamlingen i Åbo.

"En flaska räcker" -- i Norge bidrog över 100 000

"En flaska räcker"-kampanjen fick sin början på initiativ av Team Rynkeby – God Morgon Norge. Den här idén plockades sedan upp av Team Rynkeby – God Morgon Åbo. – Precis allt vi samlar in går till välgörenhet. Vi betalar våra cyklar och kläder, våra övernattningar, vår mat under resorna, allt själva, säger Åbobon Hannaleena Havia, andra säsongens Team Rynkeby-cyklist. – I Norge lyckades de så bra med flaskinsamlingen att de inspirerade oss också. Åboborna har nu en ypperlig chans att bli av med flaskor och bidra till Sylva och Aamu, organisationer som jobbar för cancersjuka barn.

Större gäng än vanligt i årets Rynkeby-team

Årets Åbogäng av Team Rynkeby är rekordstort, det är omkring 50 personer som presenteras på teamets sajt. – Det beror på att fjolårets höjdpunkt, cykligen till Paris, blev inställd. Då fick de som antagits till fjolårets lag vara med också i år om de ville, och dessutom var det en ny ansökningsomgång för 2021, förklarar Havia. Hon hörde till dem som ifjol inte ville ge upp den långa cykelresan, trots att det då var uteslutet att cykla till Paris. – Vi var ett mindre gäng från Åbo som bestämtde att vi ska cykla ändå. Vi tog tåg till Rovaniemi där en kompis plockade upp oss och våra cyklar. Vi hade en följeslagare i paketbil som fungerade som service, för själva cykelfärden gick från Utsjoki till Åbo.

Cykelfärd från Utsjoki till Åbo blev fjolårets subsitut för Paris

Utsjoki till Åbo, är det lika långt som till Paris?

– Lite längre faktiskt enligt den rutt vi gör, säger Havia. Från Utsjoki till Åbo blir det 1300 kilometer och när vi cyklar till Paris räknar vi med 1200 kilometer. Rutten då är att cykla till Helsingfors, båt över till Travemünde och cykling därifrån till Paris.

Exakt vad som sker i sommar återstår att se.

Pargasbon Clarice Bäcklund uppskattar motionen, team-andan och välgörenheten

Pargasbon Clarice Bäcklund är en annan av årets cyklister. Hon är första gången med och förklarar idén till att delta:

– Jag har nyligen fått barnbarn och då ligger barn och ungdomars hälsa ännu närmare hjärtat. Det känns naturligt att vara med och stöda svårt sjuka barn och ungdomar. Egoistiskt nog gick jag också med för att höja min egen kondition, det är så mycket roligare att träna när man har ett givet mål! Clarice säger att gruppandan i teamet är bra, alla stöder varandra, och har roligt tillsammans medan de tränar.

– Den som vill höja sin kondition och samtidigt delta i välgörenhet kan redan nu lägga in sin ansökan för nästa säsong, uppmuntrar Clarice Bäcklund.

Publicerad: