Svenska Klubben avgör framtiden för det svenska rummet – "om viljan finns"

Åbo Underrättelsers logo
Publicerad:

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Åbos svenska rum. Avvikande åsikt av två medlemmar i Svenska Gårdens styrelse samt flera aktieägares krav på extra bolagsstämma för att behandla en eventuell försäljning av affärslokaler vid Auragatan 1 i Åbo är bevis på att aktieägarna ingalunda delar styrelseordförande Olav Sjövalls målsättning om att sälja. Ärendet behandlas av bolagsstämman och inte av styrelsen för Svenska Gården såsom Sjövall, som representerar Svenska Klubben, felaktigt antyder i ÅU 14.3.

Fastighetsaktiebolaget Svenska Gårdens ekonomi är god.

Resultatet för 2022 blev betydligt bättre än prognostiserat.

Hyresfordringarna har sjunkit drastiskt.

Om man redan hade refinansierat en förhållandevis liten del av bolagets lån vore bolaget nu vinstbringande, vilket dock inte är bolagets syfte.

Kassaflödet och driftnettot är utmärkt och bolaget klarar galant av att betala bort skulderna och om 6–7 år göra en ordentlig vinst utan att sälja affärslokalerna.

Däremot klarar inte föreningarna, som hyr lokaler i fastigheten i Gillesgården, av att vänta i 6–7 år på en hyresnivå som de klarar av.

Redan nu har svenska föreningar lämnat Gillesgården, som följd av höjda hyror.

Ett neutralt utlåtande av en professor i bolagsrätt (inte en professor i aktiemarknadsrätt som nu uttalat sig) om tolkningen av paragraf 2 efterlyses i ljuset av tiotals andra ideella bolag med verksamheten som primärt syfte, samt beaktande hur Svenska Gårdens syfte tolkats i drygt 100 år.

Föreningarnas hyresintäkter från Gillesgården har inte en avgörande betydelse för Svenska Gårdens ekonomi. Det är affärslokalerna med alla restauranger i spetsen som står för ekonomin.

Beslut om att sälja eller inte tas av bolagsstämman.

På bolagsstämman är alla aktieägare representerade, av vilka Svenska Klubben är överlägset störst och Stiftelsen för Åbo Akademi näststörst. Aktieägarna har ett stort ansvar som kulturbärande aktörer.

Jag litar på att aktieägarna engagerar sig i de ekonomiska kalkyler som finns tillgängliga för fastighetsaktiebolaget Svenska Gården och inte drar förhastade beslut.

I ljuset av objektiva prognoser och bolagets goda ekonomi kan skulderna gott återbetalas, föreningarnas verksamhet fortlöpande garanteras och det svenska rummet kan leva vidare. Om viljan finns.

Ulla Achrén Föreningsaktiv för Åbosvenskarna

Texten uppdaterad 17.3 kl. 14.16. Meningen "Resultatet för 2022 blev betydligt bättre än prognostiserat" har ändrats.

Publicerad: