Svårklippt gräs fick samfälligheten att flytta gravstenar – nu ska de tillbaka

Stefan Holmström
Gravstenar på muslimsk begravningsplats
De flesta som har begravts på den sekulära begravningsplatsen i Kärsämäki är muslimer.
Publicerad:

För några år sedan avled en muslimsk man i Åbo. Han begravdes i Kärsämäki, där det finns en sekulär begravningsplats. De flesta som har begravts där är muslimer.

Graven fick två gravstenar. De anhöriga satte en större sten invid gången och en mindre vid gravens andra ända.

I bakgrunden finns det faktum att muslimer gravsätts så att deras högra axel är mot Mecka. För att detta ska vara möjligt, exempelvis i just Kärsämäki, innebär det att många avlidna läggs ned med huvudet mot begravningsplatsens gång.

Stenordningen gick inte hem hos Åbo och S:t Karins kyrkliga samfällighet. I samband med att området iståndsattes i fjol, flyttades stenarna.

"Andra kan göra på samma sätt"

Nu tog de anhöriga kontakt med samfälligheten. Fastighetsdirektionen behandlade ärendet två gånger. Direktionens medlemmar besökte också platsen.

Fastighetsdirektionen sade därefter nej till att stenarna flyttas tillbaka. Samma besked gavs av gemensamma kyrkorådet, i mars.

I beslutet hänvisades till kyrkorådets direktiv och gravgårdsplanens bestämmelser för hur det ska se ut. Ett argument var att det är svårt att klippa gräset om alla gravstenar inte står i samma ordning.

Det fanns också en oro för att andra anhöriga kan önska samma sak, då de ser att någon får ha en gravsten i ”fel” ända.

Nu flyttas stenarna tillbaka

De anhöriga nöjde sig inte med beslutet. Samfällighetens fastighetsdirektör har därför diskuterat frågan med dem samt besökt begravningsplatsen, flera gånger. Ärendet har också diskuterats med chefen för begravningsväsendet.

I går fattade kyrkorådet ett nytt beslut. Stenarna på graven får flyttas så som de var från första början.

I det här fallet hade samfälligheten dessutom faktiskt gett tillstånd till två stenar. Eftersom det var samfällighetens misstag, är det skäligt att det också får finnas två stenar där i fortsättningen.

Beslutet gäller också en annan grav, där stenar också har flyttats.

I beslutet noteras att det handlar om ett undantag för dessa två gravar. Det här gäller både hur stenarna placeras och deras antal.

Det är Åbo och S:t Karins kyrkliga samfällighet som nu ska omplacera stenarna.

Publicerad: