Svar till Ulla Achrén: Axxells undervisning och handledning är av hög kvalitet

blå debattvinjett nere till vänster, röda flagga på stång bakom och blå himmel
Publicerad:

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Utbildning i Åbo. Om Åbo stad så vill så tar Axxell gärna över utbildningarna för merkonom och programutvecklare från Åbo Yrkesinstitut. Om Åbo stad inte vill så låter Axxell bli. Det här är absolut inget självändamål för Axxell. Men samordning av yrkesutbildning på svenska ger över lag starkare svenska yrkesutbildningar i Svenskfinland när årskullarna minskar, finansieringen är tuff och arbetslivet förändras.

Ulla Achrén kommer i sin insändare (12.12) med många direkt felaktiga påståenden. Dem som gäller Axxell korrigerar jag här men dem som gäller Åbo Yrkesinstitut får hon stå för själv.

För läropliktiga ungdomar har Axxell i snitt 30 schemalagda närstudielektioner i veckan, helt i enlighet med gällande lagstiftning. För vuxna studerande som studerar på så kallad flerform sker en hel del på distans. De här ska inte blandas ihop, men de här kan ge stora synergieffekter.

Axxell anställer lärare i enlighet med den så kallade behörighetsförordningen. Vi har behöriga, duktiga yrkeslärare som enligt förordningen ska ha lämplig högskolexamen. Vi har behöriga, duktiga lärare i de gemensamma examensdelarna som ska ha och har högre högskolexamen.

Axxell har tio heltidsanställda examenshandledare – en av dem är stationerad i Åbo.

Axxell har sju heltidsanställda speciallärare – en av dem är stationerad i Åbo på deltid.

Inleder vi merkonom- och programutvecklarutbildning i Åbo behöver vi rekrytera flera lärare men också se över utbudet av handledare och specialpedagogiska tjänster. Vi har beredskap att diskutera om de lärare och övrig personal som nu utbildar i de här utbildningarna i ÅYI kan övergå till Axxell.

Axxell har i de flesta branscher en mycket välutvecklad så kallad YH-led, där studerande under sina studier i Axxell samtidigt avlägger studier vid öppna yrkeshögskolan. Många merkonomer har fortsatt till tradenom och några datanomer/programutvecklare har fortsatt till Åbo Akademi.

Vi har ofta haft studerande från de här branscherna med i Mästare-tävlingarna.

I såväl Karis som Pargas samarbetar vi med idrottsakademierna – finns det intresse för det kan vi också göra det i Åbo, trots att vi inte gör det just nu.

Kombi har vi inte i system, det stämmer. Varför skulle man gå åt sidan när man kan gå framåt? Men precis som i ÅYI kan vi också ordna det på trean för den som så önskar. Men eftersom bredden idag i gymnasierna är så vid blir det alltid fråga om skräddarsydda lösningar.

Ni i Åbo är rädda för att ”era” utbildningar ska försvinna från Åbo. Och den rädslan är befogad. Finns det inte sökande finns det inte utbildning (så som i Ullas exempel om Pargas). Så krasst är det och därför är det viktigt att samordna och söka synergier mellan flera svenska utbildningar.

Jag håller till 100 procent med Ulla Achrén att ungdomar som just avslutat grundskolan behöver stöd, handledning och närundervisning. Det ger den jätteduktiga personal vi har i Åbo absolut våra nuvarande studerande inom turism, sjöfart och vård och också, om Åbo stad så önskar, kommande merkonom- och programutvecklarstuderande.

Lena Johansson Rektor, Axxell

Publicerad: