Svar till Janne Salonen – ”samarbete mellan seriösa partier kan fortfarande påverka Varhas politiker”

Publicerad:

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Janne Salonen hade en insändare i ÅU 9.10.2024 under rubriken Beslut om "Nya Alma" fattas inte i Kimitoöns kommun”.

Nej, inte nu längre.

Men på fullmäktige 15.11.2021 hade man ännu kunnat fatta beslut om att bygga. Det hade tryggat vård på lokalplanet på Kimitoön.

Salonen hörde till dem som röstade emot ett byggande. Det är helt i linje med hans populistiska politik att motsätta sig allt som kan vara till nytta för kommunen och dess invånare.

Det är helt i linje med Salonens populistiska politik att motsätta sig allt som kan vara till nytta för kommunen och dess invånare.

Några förslag till lösningar får man aldrig av Salonen.

Salonen nämner inte heller att alla de vårdfastigheter som Varha i dag hyr av kommunen i framtiden ska hyras av ett fastighetsbolag som enligt lag ska bildas för att överta dessa vårdfastigheter.

Ska det byggas i framtiden så är det fastighetsbolaget som bygger.

Alla partier har de senaste tjugo åren jobbat med sjukvårdsreformen.

Man har varit överens om att något måste göras med det gamla systemet. Men man har inte varit lika överens om hur man ska göra det.

När sjukvårdsreformen genomfördes från och med 1.1.2023 hette det att kommande regeringar skulle se till att finansieringen tryggades. Den nuvarande regeringen har gjort precis tvärtom. Man skär ner i stället.

Man talar också om att minska på antalet välfärdsområden.

Salonen skriver: Kimitoöns kommuninvånare kan inte åläggas att betala för detta eftersom vi helt enkelt inte längre har sådana skatteinkomster som skulle kunna användas för att bygga vårdbyggnader.

Helt fel.

Salonen kan lika lite som någon annan undfly ålderdomen.

Kostnaderna för Salonens åldringsvård får han i så fall betala själv. I de kostnaderna ingår också kostnaderna för den byggnad där Salonen får sin åldringsvård. Så nog är det kommuninvånare Salonen som betalar på sätt eller annat.

Salonen skriver: SDP, Vänsterförbundet och Centern påminner om sitt gamla initiativ att bygga ett nytt vårdhem med kommuninvånarnas pengar, utan att ha utrett kostnader och utan att ens veta om byggnaden nånsin skulle komma till användning.

Allt det där besvarades ju sedermera av Varha. (ÅU 2.2.2023 och 9.10.2024).

Salonen skriver: Lika märkligt är det att antyda att kommunen på något sätt skulle kunna fatta beslut om situationen för äldreomsorgen i kommunen.

Helt fel.

Med samarbete över partigränserna kan de av kommunens förtroendevalda som representerar seriösa partier fortfarande göra en hel del för att påverka beslutsfattandet inom välfärdsområdet.

Ingmar Forne

Publicerad: