Svar till Ghita Edmark om äldreomsorgen

Publicerad:

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

ÅU rapporterade (14.9.2024) om ett brev från Varha till Kimitoöns kommun. ”Enligt brevet räknar Varha med att inte utnyttja optionsåret 2026 för hyresfastigheterna.”

Alltså ämnar Varha upphöra att hyra efter 31.12.2025, precis som vi skrev tidigare.

Ghita Edmark skriver i sin insändare 4.10.2024 att man inte behöver oroa sig för att bli flyttad till en annan kommun. Sant. Ingen blir tvångsflyttad. Man får välja själv mellan pest och kolera.

Antingen tar man emot en plats utanför välfärdsområdet (som inte finns enligt Svenska Yle 3.10.2024) eller så får man klara sig bäst man vill.

Svenska Yle har talat med Tuula Suominen, serviceområdesdirektör för tjänster för äldre inom Västra Nylands välfärdsområde.

Vi har inga lediga platser i Hangö och Ekenäs, säger Suominen.

– Vi har inte diskuterat saken med Varha. Jag läste också själv första gången om förslaget i tidningen Åbo Underrättelser, fortsätter Suominen.

Salla Lindegren, som är ansvarig för köptjänster inom äldreomsorgen i Egentliga Finlands välfärdsområde, bekräftar senare att det handlar om ett principbeslut. Men ingen har gått vidare med saken eftersom ingen klient har visat intresse för erbjudandet.

Därför har Egentliga Finlands välfärdsområde ännu inte alls vänt sig till Västra Nylands välfärdsområde för att höra sig för om ett sådant arrangemang kunde vara möjligt.

Men till ÅU 1.10.2024 sade ju Lindegren att man hade kommit överens. (?)

Varhas fullmäktige godkände mycket riktigt en förändrad investeringsplan den 12 juni.

Där finns en rubrik: Ersättande lokal för Hanna-hemmet 15 miljoner euro.

Men läser man vidare under rubriken kan man emellertid konstatera att där sägs att på grund av uppdateringen av kostnadskalkylen kommer projektet inte att framskrida under år 2024 och att man därför söker nytt tillstånd till låneupptagning för ändamålet i investeringsplanen för åren 2025–2028.

Således är projektet lagt på hyllan tills staten beviljar rätt att uppta lån.

Det här innebär nog att man knappast hinner få utrymmena färdiga till 31.12.2025 då man ämnar sluta hyra av kommunen.

Och hur blir det om Finansministeriet säger nej till låneupptagning?

Ur investeringsplanen framgår vidare att det – trots rubriken – inte bara är Hannahemmet som ska ersättas. Nybygget ska också ersätta nuvarande Alma och Silverbacken.

Varhas investeringsplan säger också att platsbehovet på Kimitoön nu bedöms vara 80, men att behovet beräknas öka till 219 år 2030.

Ingmar Forne

Tomy Wass

Bo Vilander

Kalevi Kallonen

Johan Sundqvist

Ann-Marie Kulla

Eva-Stina Hellbom

Esko Antikainen

Publicerad: