Sushi steg-för-steg

Sushi
Foto: Sofie Sergelius
Publicerad:

Kolla in vår sushi-guide på hur du enkelt tillreder både nigirin (sushidynor) och makin (sushi rullar).

Du kan även variera fyllningen och toppingen enligt egen smak.

För att laga en sorts nigiri och maki behöver du:

Redskap

1 bambumatta

1 riskokare

1 skärbräde

1 fileringskniv

1 platt bambu- eller plastslev

Börja alltid med att tillreda sushiriset eftersom det behöver svalna innan användning. Du kan antingen koka riset i en riskokare, eller i en helt vanlig tjockbottnad kastrull. Kom ihåg att vakta riset eftersom riset är A och O då det kommer till sushi!

Sushiris

4 dl sushiris

5 dl vatten

1 dl sushi-su

Med riskokare: Mät upp riset, lägg i riskokarens och skölj tills riset är genomskinligt.

Häll bort vattnet och mät upp det nya vattnet i kokaren.

Koka riset i riskokaren och lyft bort skålen från kokaren så fort det kokat klart. Håll på locket och låt riset dra sig i 20 minuter.

Häll över riset i en stor beredningsskål, rör ner sushi-su och låt svalna innan användning.

Utan riskokare: Börja med att skölja riset tills vattnet blivit klart.

Blötlägg riset i kallt vatten i 30 minuter.

Koka riset i nytt vatten på låg värme i 15 minuter.

Ställ åt sidan för att svalna. Tillsätt sushi-su då riset blivit kallt. Nu borde riset vara klibbigt med torrt.

Lax nigiri

200 g färsk laxfilé

sushiris

wasabi

Tillredning av nigiri: Plocka bort alla ben ur laxen och frys ner i 30 minuter så att den är lite frusen (det är lättare att skära jämna skivor då). Skär laxen både i tunna skivor (cirka 5x2 cm).

Väg upp ris i 16 grams bollar. Pressa ihop till avlånga ovaler.

Sprid en liten droppe wasabi i en rand överst på nigirin.

Placera en skiva lax överst.

Räk maki

4 rullar

12 st råa jätteräkor

1 ägg

1 dl majsstärkelse

0,5 tsk salt

2 dl panko

3 dl rypsolja att fritera räkorna i

2 msk majonnäs

2 avokadon skurna i klyftor

50 g gurka, skalad och skuren i stavar

4 tsk srirachasås

4 noriark

sushiris

Tillagning av maki rullar: Börja med de pankopanerade räkorna genom att skala räkorna.

Vispa upp ägget i en skål. Häll majsstärkelse i en annan skål, och pankomjöl blandat med salt i en tredje.

Doppa de råa räkorna i majsstärkelsen, därefter i ägget och slutligen i pankon.

Hetta upp oljan till 180 grader och fritera jätteräkorna i ett par minuter tills de är gyllene.

Lyft över på ett hushållspapper för att rinna av. Se till att räkorna är kalla innan de används i makina.

Placera nori arket på bambu mattan, helt vid nedre kanten.

Sprid ut riset med hjälp av en fuktad slev ifall du inte vill använda fingrarna. Lämna ett par cm av både toppen och botten av arket tomt.

Sprid ut en matsked av majonnäsen och sedan en fjärdedel av all fyllning i jämna rader över riset.

Blöt den tomma remsan av nori arket och rulla ena sidan av arket över fyllningen i mitten. Rulla därefter andra halvan runt hela arket med hjälp av bambu mattan. Se till att den blötlagda remsan hamnar överst och binder ihop hela rullen.

Spänn ihop med hjälp av bambumattan. Låt makirullen stå cirka 10 minuter innan du skär den i 8 jämnstora bitar med hjälp av en vass kniv.

Upprepa tills du har 4 stycken makirullar.

Servera med gari och wasabi.

Sofie Sergelius

040-5443997

sofie.sergelius@hssmedia.fi

Fler recept och mera inspiration på foodly.fi

Publicerad: