Superhjältemantel ska hjälpa fyraåriga Wilhelm att bli frisk

Wilhelm insjuknade i leukemi när han var 1,9 år. Nu är han på bättringsvägen. Foto: Mnica Forssell
Publicerad:

Fyraåriga Wilhelm och mamma Heidi Lindeman har startat från Karperö, norr om Korsholm klockan 3. Strax efter 7 är taxin framme vid Åbo universitetscentralsjukhus.

Under drygt tre år har mor och son gjort den här resan otaliga gånger.

När Wilhelm var 1 år och 9 månader insjuknade han i leukemi ALL och har sedan dess vårdats på ÅUCS.

Just den här dagen är i varje fall speciell.

Med på sjukhuset är Ida Kronholm från föreningen Project liv. Under tiden som Wilhelm varit sjuk har familjen haft mycket kontakt med föreningen och i dag har Kronholm med sig ett stort paket åt Wilhelm.

Det råder nästan lite feststämning i det lilla, varma sjukhusrummet. I dag får Wilhelm nämligen sin sista cytostatikabehandling.

– Det känns ofattbart, säger mamma Heidi och ler stort.

Det har varit en lång resa och trots att många sjukhuskontroller nog ännu återstår – så är den här dagen en viktig milstolpe.

Wilhelm själv, som varit sjuk nästan hela sitt liv, förstår ändå inte ännu varför dagen är speciell. Han vill inte ligga i sjukhussängen ännu två timmar utan vill gå till lekrummet.

Kronholm överräcker paketet och med gemensamma krafter undersöks innehållet: Pysselmaterial för påskdekorationer, färgpennor, ansiktsfärger, ballonger, små flaggor och sist men inte minst en superhjältes mantel.

Presenten är ett exempel på sådant som föreningen Project livs pengar används till: Pysselmaterial, kalasdekorationer och superhjältemantlar som barn som haft det extra svårt kan få.

-Det finns inga ord för att beskriva hurdant det varit, säger Lindeman.

Vi går ut i korridoren och pratar en stund. Under tiden håller barnledare Kirsi Hellman sällskap åt Wilhelm som sätter igång och ritar.

Hellman är projektanställd vid ÅUCS och hennes uppgift är att stöda långtidssjuka barn och deras anhöriga.

Infektionsrisken för cancersjuka är hög och under nästan tre års tid har Lindemans inte kunnat åka just någon annanstans än till sjukhuset.

Kamratstödet som Project liv erbjudit under sjukdomstiden beskriver Lindeman som något väldigt viktigt.

– Tack vare de små glädjestunder föreningen har bjudit på, har vi orkat, förklarar Lindeman.

En gång fick familjen till exempel njuta av en teaterföreställning hemma i sitt vardagsrum, den inbegrep såpbubblor och små presenter till barnen. Olika pysselpåsar har också levererats hem.

– Och alltid dubbletter så att också Wilhelms syster har fått en nästan likadan påse, berättar mamma.

Förening vill få långtidssjuka barn att le igen

Project liv är en politiskt och religiöst obunden förening. Den samlar in pengar för att kunna erbjuda långtidssjuka barn och deras anhöriga stöd en guldkant i tillvaron.

Hittills har föreningen i första hand engagerat sig i Österbotten men inleder nu ett samarbete med centralsjukhuset i Åbo.

-Föreningen är mycket välkommen, säger barnledare Kirsi Hellman. Allt som gör barnen glada är värdefullt.

Hematologiska avdelningen för barn får regelbundet ta emot donationer från både föreningar och privatpersoner. Avdelningen samarbetar också med stödföreningar som Sykerö, Eppulit och Syöpykät.

En förening som uttryckligen erbjuder stöd på svenska är välkommet, säger Hellman som påpekar att ÅUCS tar emot patienter från hela västra Finland och Åland.

Project liv grundades 2014 i Jakobstad av Nina Brännkärr - Friberg vars son insjuknade och tillfrisknade från leukemi.

Föreningens viktigaste produkt är drömdagar.

Då får vårdpersonalen nominera ett barn som de tycker skulle behöva en egen speciell dag.

– Det kan handla om allt från att träffa en viss hund till att åka till Högholmen eller Kolmården, berättar Ida Kronholm, verksamhetsledare i föreningen.

En drömdag kan också vara riktad till ett syskon eller hela familjen.

Annat som föreningen erbjuder är pysselpåsar, material för att tillverka dekorationer för olika högtidsdagar och paket med material som kan behövas i fall man blir tvungen att fira sin födelsedag på sjukhuset.

– Partypacks med till exempel ballonger och serpentiner, förklarar Kronholm.

Kort sagt handlar det om att erbjuda sådant som vården inte har vare sig resurser eller tid för, men som gör att de drabbade orkar.

På årsnivå använder föreningen 50 – 60 000 euro till material och verksamhet riktad till långtidssjuka barn och deras anhöriga.

Alla pengar fås från fonder, stiftelser och privatpersoner.

Föreningen har en heltidsanställd, två som jobbar halvtid och hundratals volontärer. Förutom pysselpåsar och drömdagar erbjuder föreningen också bland annat översättningshjälp av vårddokument och blanketter, stetoskopslipsar och cytostatika skydd.

Alla typer av diagnoser beaktas och trots att man i första hand riktar sig till svenskspråkiga kan också finskspråkiga få hjälp via föreningen.

– I framtiden hoppas vi kunna göra mer för barn med mental ohälsa, säger Kronholm.

Webbchef, reporter
Publicerad: