Studentbystiftelsen om Kråkkärrets härjande utbytesstuderande: Problemet är verkligt

Olivia Åkerholm
TYS-logo på rött tegelhus
Studentbystiftelsen i Åbo hittills maktlös inför utbytesstuderandes oväsen.
Publicerad:

Upprörda grannar har nyligen kontaktat ÅU angående högljudda utbytesstuderande i Studentbystiftelsens bostäder i Kråkkärret.

Studentbystiftelsen i Åbo, TYS, är medveten om problemet och har försökt åtgärda det redan länge.

Problemen har förvärrats

Under de 10 år som utbytesstuderande har bott i TYS studentbostäder i Kråkkärret har klagomål från grannar regelbundet skickats in till Studentbystiftelsen. Enligt en granne har problemen ytterligare förvärrats under de senaste åren.

-- Grannarna har utan tvekan haft orsak att klaga. I synnerhet coronapandemin har resulterat i allt flera hemmafester, då alla restauranger och barer hållit stängt, säger Pirjo Lipponen-Vaitomaa som är kommunikationsansvarig på Studentbystiftelsen i Åbo.

Utbytesstuderande, vars familjer befinner sig långt borta, är enligt Lipponen-Vaitomaa särskilt benägna att ofta umgås med vänner även under dylika undantagstillstånd.

Åtskilliga åtgärder utan effekt

Studentbystiftelsen har under åren vidtagit åtskilliga åtgärder för att ta itu med problemet. Inget har ändå än så länge haft önskad verkan.

-- Vi har skickat in minst 10 skriftliga klagomål direkt till utbytesstuderandena. Dessutom har vi haft nära kontakt med läroanstalterna, som även de har kontaktat dem, säger Lipponen-Vaitomaa.

Läroanstalterna, framförallt Åbo Akademi och Åbo Universitet, har enligt henne varnat studerandena för att skicka hem dem ifall de inte beter sig.

-- Men det här har inte fungerat i praktiken, eftersom de är solidariska gentemot varandra och vägrar avslöja vem det är som ordnat en fest eller annars fört oväsen, säger Lipponen-Vaitomaa.

Här i Iltakajos studentbostäder har utbytesstuderande fört oväsen i flera år. Bild: Olivia Åkerholm

Andra åtgärder som Studentbystiftelsen har vidtagit är bland annat att anlita en vaktfirma som besöker studentbostadsområdet tre gånger varje natt. Inte heller det här har gett önskad effekt.

-- Studerandena har lärt sig att hålla koll på när vakten eller en ditkallad polispatrull anländer. De håller tysta medan vakten eller polisen rör sig på området, och fortsätter med festen då de har avlägsnat sig, säger Lipponen-Vaitomaa.

Att skicka hem alla 150 utbytesstuderande på grund av att ett fåtal för oväsen är inte heller rimligt.

-- Det finns även personer bland studerandena som stör sig på de andras oljud, men inte heller de vill avslöja exakt vem det är som uppför sig störande, berättar hon.

Nya åtgärder utreds

Den enda vägen till en verklig förändring är enligt Lipponen-Vaitomaa att skicka hem de utbytesstuderande som uppför sig störande. Eftersom man hittills inte klarat av att identifiera dem, har ingen förändring åstadkommits.

-- Problemet är verkligt, och vi håller ständigt på att utforska andra åtgärder som kunde vidtas för att lösa det, säger Lipponen-Vaitomaa.

Studentbystiftelsen i Åbo har även varit i kontakt med utbytesstuderandenas hemuniversitet och diskuterat problemet med dem. Inte heller de kan göra något eftersom man inte klarat av att identifiera personerna som för oväsen.

Poliser har även ofta tillkallats till området, men inte heller polisväsendet har resurser att ständigt övervaka området.

Hopp inför framtiden

Hopp finns ändå inför framtiden. Lipponen-Vaitomaa nämner att problemen förhoppningsvis minskar i takt med att coronapandemin avtar och att restauranger och barer åter öppnar sina dörrar och antalet hemmafester således minskar.

Dessutom nämner hon att TYS har haft planer på att låta en kontaktperson bo på området och hålla koll på studerandena nästa läsår.

-- På det här sättet skulle vi kanske kunna identifiera personerna som för oväsen och således ha möjligheten att vidta verkliga åtgärder, säger hon.

Lipponen-Vaitomaa betonar även att Studentbystiftelsen konstant försöker hitta en lösning på problemet och att den gärna tar emot alla tips som kan ges.

-- Vi beklagar oss stort och hoppas på att problemet snart kan vara löst, säger hon.