Strålsäkerhetscentralen: Små mängder radioaktivt cesium i luften

Publicerad:

I september har Strålsäkerhetscentralen (STUK) uppmätt aningen mer radioaktivt cesium än vanligt i utomhusluften på olika håll i Finland. Halterna är ändå så små att de inte är till skada för människor eller miljön, meddelar myndigheten.

Något större halter cesium-137 har observerats på alla åtta insamlingsstationer som STUK upprätthåller. De sydligaste stationerna finns i Helsingfors och Kotka, och den nordligaste i Ivalo.

Motsvarande observationer av cesium har gjorts också på andra håll i Europa. Ingen har ändå rapporterat om att skadliga höga halter skulle ha uppmätts.

DSA, strålsäkerhetsmyndigheten i Norge, informerade till exempel om sina observationer på tisdagen.

Ämnet finns kvar efter kärnkraftsolyckan

Radioaktivt cesium observeras i utomhusluften i Finland till följd av kärnkraftsolyckan i Tjernobyl år 1986. Nedfallet från olyckan finns fortfarande kvar i jordmånen.

Enligt STUK kan de ökade halterna som uppmätts nu komma från terrängbränder i Ukraina. Bränderna har lyft upp radioaktiva ämnen i luften, och luftmassor från området har rört sig också till Finland.

Strålsäkerhetscentralen övervakar halterna av radioaktiva ämnen i utomhusluften på åtta orter i Finland. Myndigheten mäter strålningsläget på 260 automatiska mätningsstationer, och dessa mätningsresultat kan ses i realtid på Strålsäkerhetscentralens webbsidor.

Publicerad: