Stort intresse för höstens kårval – "Så här många kandidater har vi inte haft på åtminstone tio år"
I höst ska Åbo Akademis studenter återigen rösta fram ett fullmäktige som styr kårpolitiken de kommande två åren. Kandidatnomineringen stängde förra fredagen, och intresset för att ställa upp varit stort. Totalt 102 kandidater har nominerats, vilket är trettio fler än i valet 2017 och dubbelt så många som i valet 2015.
– Så många kandidater har vi inte haft åtminstone under 2010-talet, kanske inte dessförinnan heller, säger Ina Laakso, som är ordförande för Kårens valnämnd.
Positivt överraskad
Laakso har varit aktiv i kårpolitiken en längre tid, både som styrelseordförande och fullmäktigemedlem för LSK. De senaste åren har hon dock noterat ett dalande intresse för studentliv.
– Man märker överallt inom studievärlden att studenterna är ganska stressade, vilket leder till att tröskeln för att aktivera sig höjs. Därför kom det som en positiv överraskning att så många ville ställa upp.
Särskilt mycket verkar intresset ha ökat i Vasa. En stor del av dem har i år samlats på en enda lista med namnet Gemensamma Vasa (GV), som med sina 30 kandidater är valets överlägset största gruppering.
– Det är trevligt att listorna är flera den här gången. Jag tror att det kan locka ännu fler att rösta, säger Laakso.
Utöver GV finns två nya listor: FNT-listan, för studenter vid fakulteten för naturvetenskaper och teknologi, och Samlingspartiets lista.
"Ombudsmännen har jobbat hårt"
Laakso tror att marknadsföringen är en viktig faktor till det ökade intresset. Studentkåren har jobbat hårt med att nå ut till studerande om vad fullmäktige gör.
– Till viss del kan ökningen bero på att folk är mer intresserade av politik, men en viktig orsak är nog att grupperingarnas ombudsmän har jobbat hårt. Studentkårens 100-årsjubileum har säkert också bidragit med extra synlighet.
Hoppas på rekordhögt valdeltagande
Sett till valdeltagande har ÅAS ett rekordval i ryggen. År 2017 röstade 32 procent av studenterna i valet. Det var det högsta deltagandet sedan elektronisk röstning infördes och en rejäl ökning från blygsamma 24,9 procent år 2015. Laakso hoppas att den långa kandidatlistan bidrar till ett ännu bättre kårval i år.
– Det är rimligt att anta att ännu fler röstar nu, men det är förstås omöjligt att veta.
Inom de närmaste veckorna kommer grupperingarnas kampanjer att köra igång, med bland annat klassiska valaffischer runt om på campus. Valnämnden marknadsför också valet med bland annat en elektronisk valkompass och valdebatter i både Åbo och Vasa.
Vilka är de stora frågorna inom kårpolitiken just nu?
– En sak som har varit på tapeten är Kårens deltagande i till exempel klimatmarscher och liknande evenemang. I stora drag handlar ju kårpolitiken också om vilken typ av verksamhet Kåren ska ha. Men vi får se vilka budskap som lyfts upp när grupperingarna börjar föra kampanj.
Kårvalet närmar sig
De egentliga valdagarna är 5–6.11. Förhandsröstningen är öppen 29.10–1.11
Samtidigt ordnar också Novias studerandekår Novium fullmäktigeval. Noviums kandidatnominering pågår till den 16 oktober.
Röstningen är elektronisk
Kårfullmäktige väljs för perioden 1.1.2020–31.12.2021
25 personer väljs in i fullmäktige
Åtta grupperingar har nominerat kandidater: Åbo-Vasa Socialdemokratiska Studerande, DRV – De Rättvisa, Gemensamma Vasa, MK-Listan, ÅGV – Åbo Gröna Vänster, FNT-Listan, LSK – Liberala studerande
Fler fakultetsspecifika listor
En trend i år är fakultets- och områdesspecifika listor. Sedan 2013 har ekonomerna en egen lista, MK-listan, och i år har också FNT-studenterna och Vasastudenterna egna listor.
FNT-listans ombudsman Andreas Reipsar berättar att den fakultetsspecifika listan har varit i görningen en längre tid. Fakulteten har aldrig haft en egen kandidatlista.
– Det fanns i tankarna redan för två år sedan, men då hade vi ännu inte den rätta driven.
Reipsar säger att FNT-studenterna har saknat kandidater som för just deras talan i tidigare val.
– Det är viktigt att vår röst hörs i kårpolitiken. Jag tror att det höjer valdeltagandet på vår fakultet, säger Reipsar.
Han gläder sig samtidigt över det stora intresset för att ställa upp i valet.
– Det är jättefint att valet lockat så många kandidater. Det ser ut att vara tuffa listor, så jag tror på ett högre valdeltagande än senast.
FNT-listan kommer att gå ut med vilka frågor de betonar inom de kommande veckorna.