Stor makt kräver stort ansvar, också i Pargas

Publicerad:

Det är med bestörtning jag läser att Nötöbon Hans Lindbloms danaarv gått till centralparken i Pargas centrum.

Inte för att jag skulle missunna Pargasborna en lekpark i centralparken, jag är en hård förespråkare för att vi måste lära oss se bortom de gamla kommungränserna, men det här är enligt mig ett ytterst beklagligt beslut som återigen vittnar om stor brist på spelöga.

Från tjänstemannahåll verkar man helt sakna förståelse för reaktionerna ute i skärgården och hänvisar till att vi i dagsläget är en och samma kommun.

Jodå, så långt tror jag alla håller med men det finns ändå väsentliga skillnader mellan Pargas centrum och öar som Nötö eller tidigare diskuterade Houtskär. Av naturliga orsaker kommer man alltid att prioritera Pargas centrum när budgeten görs upp, inget fel med det då den stora majoriteten bor där, men ju längre bort från Pargas centrum vi kommer, desto mindre medel.

När man normalt ingenting får kan små summor gör stor skillnad. Det är viktigt att i fortsättningen hålla också de mest avlägsna platser i vår kommun i minnet när möjligheter till oväntade pengar i stil med danaarv kommer emot.

Det är en imagefråga för oss som skärgårdskommun, om inte vi själva i Pargas kan visa hur man jobbar för en levande skärgård, hur kan vi kräva det av andra?

För att låna Jan- Erik Karlssons exempel så betyder en sandlåda, en gunga eller ens ett litet bidrag till del lokala hembygdsföreningen en betydligt större vitamininjektion på Nötö än vad en klätterställning gör i centralparken, en klätterställning som redan fanns inplanerad och som skulle ha kommit förr eller senare.

Av respekt för de avlidna kunde man i fortsättningen hålla deras hembygd i åtanke och om än inte sätta hela summan på hembygden så i alla fall fundera om man tillsammans med lokala krafter kunde få till en liten guldkant ute i periferin.

Diskussionen har i alla fall fört med sig någonting bra och förändringarnas vindar blåser. Förhoppningsvis har staden nu lärt sig av sina misstag och värvat både spelöga och ödmjukhet när man nästa gång skall fundera kring danaarv.

Erica Helin

Skärgårdens Socialdemokrater

Publicerad: