Stina Wirsén har skapat böckerna om Vem och Brokiga, men ritar också om sorg och våld för barn
När barnboksförfattaren och illustratören Stina Wirsén besöker Åboland och berättar om sina böcker för barnpedagoger, litteraturvetare och andra som jobbar med barnkultur i huvudbiblioteket i Åbo är det inga lätta ämnen som behandlas.
För en vecka sedan kom hennes bok om hunden Bodri från tryckeriet. Det är 94-åriga Hédi Frieds berättelse, om hur hon som litet barn blev bortförd till ett koncentrationsläger, där båda föräldrarna dog.
En annan färsk barnbok av Stina Wirsén är "Liten", ett beställningsverk av Brottsoffermyndigheten, som handlar om Liten som inte tycker om när det blir bråkigt hemma, men som vågar berätta för Fröken i förskolan, som hjälper.
En annan aktuell bok, "Vem finns" handlar om en bebis som aldrig blev någon bebis.
Livet är hemskt, och underbart
Varför handlar böckerna om så hemska saker?
– För att livet är hemskt, men också underbart. Jag tycker att det är farligt om barnlitteraturen bara visar en sida av livet. Jag vill spegla livet som det är.
Samtidigt finns det ingen anledning att läsa vissa av hennes böcker för barn i förväg, förrän något tråkigt eventuellt har hänt, säger hon.
– Men barn mobbas, utsätts för våld och släktingar dör. Då kan litteraturen vara till hjälp.
Hon säger att vuxna blir illa berörda över hennes pekbok "Död", som handlar om två av figurerna som hittar en död fågel.
– När jag har läst boken för barngrupper har inte ett enda barn blivit ledset än så länge. Alla barn har hittat en död fågel och det blir många intressanta diskussioner. Barn är väldigt osentimentala.
Vem-figurerna har blivit vuxna
Till hennes aktuella projekt hör en fortsättning på vad som händer med djuren från Vem-böckerna, som nu har blivit vuxna.
– De har fått hår under armarna och egna plånböcker. En del har också fått egna barn. Det är ett lustfyllt projekt även om jag kan ta upp svåra saker.
Ett annat projekt är en stor konstutställning för vuxna och en fortsättning på böckerna om Brokiga, som hon skapar tillsammans med sin mamma Carin Wirsén.
– Det blir rim och rams, trams och pedagogik. Sedan ska jag också skriva direkt för scen och få jobba med kostym för första gången på riktigt. Det blir en musikal för treåringar, så jag tänker mig att det ska vara mycket kostym, om du för första gången i ditt liv ser en musikal.
Hur hinner du vara så produktiv?
– Jag har inget lantställe och inget körkort. Jag bor och arbetar mitt i stan, jag bor i lägenhet och arbetar med min hobby. Dessutom köper jag mycket hämtmat.
Stina Wirsén håller en pysselworkshop i Pargas bibliotek på lördag den 2 februari klockan 11–13 i samband med bibliotekets familjelördag. På fredagen höll hon en workshop för lågstadieelever på Kimitoön.