Stå upp för demokratin och vårdtjänsterna på Kimitoön
Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.
I september samlade Dalsbruks- och skärgårdsbor över 1 200 namn på en helg för att trygga verksamheten vid då nedläggningshotade Dalsbruks närvårdspunkt (ÅU 10.9.2024).
Genom kampanjen, där allt från ungdomar till över 90-åringar aktivt deltog i namninsamlingen, lyckades vi i sista stund övertyga Varhas styrelse om att verksamheten i Dalsbruk behöver fortsätta.
Vi blev därför chockade och besvikna, när ÅU (9.1.2025) rapporterade att laboratorieverksamheten i Dalsbruk ska läggas ned genom ett tjänstemannabeslut, för att ”småskalig service” är sårbar och man så får fler labbtider och bättre service på annan ort.
Logiken att detta är en förbättring håller inte.
Samtidigt som man nu på många håll påstår sig vilja utveckla egenläkarmodell och mer decentraliserad service driver man nu i praktiken kortsiktiga nedläggningar lokalt.
Efter att den demokratiskt valda Varhastyrelsen röstat för Dalsbruks närvårdspunkt, mot tjänstemännens förslag, vill tjänstemännen i Varha nu tydligen stänga verksamheten i Dalsbruk en tjänst i sänder.
Processen är också ett orosmoment.
Efter att den demokratiskt valda Varhastyrelsen röstat för Dalsbruks närvårdspunkt, mot tjänstemännens förslag, vill tjänstemännen i Varha nu tydligen stänga verksamheten i Dalsbruk en tjänst i sänder.
Jag vädjar till beslutsfattarna i Varhas styrelse att stå upp för servicen i Dalsbruk en gång till. Tillåt inte att tjänstemän kör över demokratin, utan trygga laboratorieservicen i Dalsbruk.
Många av de aktuella inbesparningar kännetecknas av kortsiktighet och brådska som är rentav olämplig då det handlar om att trygga och bygga upp fungerande välfärdstjänster.
Ett exempel är nattjouren i Salo, som regeringen lade ner trots att det knappast ger inbesparingar. Ett annat exempel är närvårdspunkten i Dalsbruk.
Inom området för gamla Dragsfjärds kommun är andelen äldre hög och avstånden från skärgården redan i dagsläget långa och krångliga.
Att bo hemma så länge som möjligt är mänskligt och kostnadseffektivt.
Laboratorietjänster en gång i veckan är just sådana lokala flexibla tjänster som välfärdsområdet behöver utveckla – inte nedlägga.
En nedläggning av servicen i Dalsbruk skulle i många fall kräva en flytt hemifrån, och medför därför större kostnader för det offentliga.
Laboratorietjänster en gång i veckan är just sådana lokala flexibla tjänster som välfärdsområdet behöver utveckla – inte nedlägga.
Offentligt organiserade välfärdstjänster skulle fortfarande vara det mest effektiva och ekonomiska sättet att trygga fungerande och tillgänglig vård.
Vi som startade namninsamlingen i höst hoppas att Dalsbruks närservicepunkt kan utvecklas som en bas för bra lokal vård också i skärgården.
Vi har under de senaste åren sett att tilliten till den offentliga vården på många håll har helt havererat. Brist på läkare har tvingat allt fler som har råd till dyra privata lösningar, medan många blir utan fungerande service.
Personalen vantrivs då arbetsförhållandena försämras kraftigt. Krisen i välfärden drivs på av regeringen Orpo, som aktivt tvingar välfärdsområdena att driva kortsiktiga inbesparingar i stället för att satsa på fungerande tjänster och långsiktig effektivitet.
I välfärdsvalet i april har alla en möjlighet att säga sitt om vårdlösningarna och regeringens vårdpolitik.
Varhas styrelse har redan en gång visat att det spelar en stor roll vem är med och beslutar, och nu hoppas jag att de kan göra det en gång till för vårdtjänsterna i Dalsbruk.
Man borde också förstärka intressebevakningen för välfärdstjänsterna inom Kimitoöns kommun, annars hotar tydligen de kortsiktiga nedskärningarna drabba Kimitoön värst.
Jag hoppas personligen att valet blir en känga till regeringens undermåliga linje och en vändpunkt för vården. Välfärdstjänsterna behöver utvecklas i stället för att nedmonteras.