S:t Karins vinner på att bli en tvåspråkig kommun
Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.
S:T KARINS. Torsdagen 14 mars skrev Åbo Underrättelser (ÅU) om S:t Karins och ökningen av svenskspråkiga invånare.
ÅU intervjuade stadsdirektör Harri Virta om S:t Karins beslut över att bli en tvåspråkig kommun, där Virta sade att staden inte har några planer på att bli en tvåspråkig kommun inom en snar framtid.
Jag anser däremot att S:t Karins tid som tvåspråkig kommun är nu.
S:t Karins är beläget mellan två tvåspråkiga kommuner, Åbo och Pargas, och gränsar till en kommun med växande svenskspråkig verksamhet, Lundo. Vattenvägen befinner sig Kimitoön inte långt från St: Karins. Kommunens geografiska läge är därför optimalt för att bli tvåspråkig.
Harri Virta säger även att det skulle bli för dyrt för kommunen att bli fullt ut tvåspråkigt i nuläget.
Visserligen kostar tvåspråkighet, men genom att bli en tvåspråkig kommun kommer S:t Karins med i nya kretsar, där man får nya samarbetspartners och har potential att locka till sig ännu flera kommuninvånare. De här nya samarbetsaktörerna för med sig nya jobb, som skapar välfärd.
Det här fenomenen ger ekonomiska uppsvingar och löser den ekonomiska problematik som Virta nämner.
Kommuner behöver samarbeta med varandra, både inom och utanför det egna landskapet, mer aktivt idag än förut för att kunna klara sig bland annat ekonomiskt. Det här gäller även för S:t Karins. I Svenskfinland blir vi allt mer medvetna om att vi bör samarbeta med varandra.
Svenskfinland välkomnar S:t Karins med i gemenskapen och jag hoppas att kommunen inom en snar framtid kommer att bli officiellt tvåspråkigt.
John Eriksson
riksdagsvalskandidat, SFP