Splittra eller ena inom Kimitoön?

Åbo Underrättelsers logo
Publicerad:

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Kimitoön. En kommentar till Ghita Edmark, ordförande för Kimitoöns SFP.

I ÅU:s artikel 2.2.2023 står det: Det nybygge som skulle täcka äldreomsorgens behov på Kimitoön finns inte med i Varhas aktuella investeringsplan. Enligt Jouni Karppinen , boendeservicechef för Varhas serviceområde 4, nämndes nybygget i november då Varhas investeringsplan för 2024–2027 bereddes i styrelsen. Eftersom vi inte hade en investeringsplan så blev det ingenting med det. 20.9.2021 lämnade SDP, VF,Centern och De gröna in en motion om att bygga ett nytt Almahem, men den planen röstades ner av SFP och några andra grupperingar.

Om vi hade haft den planen i budgetboken så skulle det ha varit helt möjligt att bygga ett nytt Almahem i kommunens regi eller bildat ett bostadsbolag, varför inte ett gemensamt bolag med Dalsbostäder.

En del frågar varför kommunen ska äga fastigheter. I det här fallet har nog kommunen bättre syn hur fastigheten sköts i kommunens ägo och se till att klienter och personal trivs. Men om det kommer en oseriös investerare som bara vill förtjäna pengar så har nog inte kommunen mycket att säga till om, det är enbart Varha. Niklas Guseff (SFP) skrev 8.2.2023 att Varhas investeringsplan kommer att uppdateras under hösten 2023 för åren 2025–2028.

Jag tror starkt på att en ny vårdfastighet på Kimitoön då finns med i planen. Förutsatt att politikerna på Kimitoön kan komma överens om investeringen. Varha investerar inte, det måste Kimitoöns kommun göra.

Det är inte många kommuner eller städer som har så stort ackumulerat överskott som Kimitoöns kommun. Varha kommer däremot att teckna ett långt hyresavtal när beslut om en ny vårdfastighet fattas.

Många av oss kommer säkert ihåg general Adolf Erik Ehrnroots kända ord efter han blev pensionär: vi ska ena Finland, inte splittra. Vi borde också idag ta lärdom av generalens visa ord. Vi ska jobba tillsammans, hitta lösningar som gynnar alla här i samhället, inte bara en viss grupp.

Johan Sundqvist Fullmäktigeledamot, SDP Medlem av tekniska nämnden Kimitoön

Publicerad: