Spännande småplock till vårens fester

En karelsk pirog med sushiinspirerad fyllning.
Karelska piroger med sushiinspirerad fyllning. Foto: Sofie Sergelius
Publicerad:

Dags för fest i vår? Bjud på enkelt och roligt småplock!

SMÖRDEGSPIZZABITAR

20 bitar

Pepperonipizza (10 bitar)

500 g smördeg

150 g riven mozzarella

100 g pepperoni

färsk basilika

Tomatsås

400 g tomatkross

2 vitlöksklyftor

0,5 rödlök

1 krm grovmalen svartpeppar

1 krm salt

0,5 tsk honung

0,5 tsk oregano

Finhacka lök och vitlök.

Mät upp olivoljan i en kastrull och fräs löken och vitlöken i två minuter. Tillsätt tomatkross, honung och oregano.

Koka på svag värme i 20 minuter. Smaka av med salt och peppar.

Värm ugnen till 225 grader.

Skär smördegsarken på hälft och kavla ut tills de är hälften större. Nagga kanterna med en gaffel.

Bred på av tomatsåsen och toppa med mozzarella och salami. Grädda i cirka 12-15 minuter tills osten fått färg. Toppa med färsk basilika.

Getost- och fikonpizza (10 bitar)

500 g smördeg

120 g mjuk getost

50 g grovhackade valnötter

6 st fikon

2 msk honung

50 ruccola

Värm ugnen till 225 grader.

Skär smördegsarken på hälft och kavla ut tills de är hälften större. Nagga kanterna med en gaffel.

Bred på av den mjuka getosten.

Grädda i mitten av ugnen i 6-8 minuter, ta ut och strö över fikon skurna i klyftor och valnötter.

Grädda i ytterligare 4-5 minuter.

Låt svalna lite och toppa därefter med ruccola och ringla över honung.

"SUSHI" COCKTAILPIROGER

Lax och avokado (för 4 piroger)

40 g kallrökt lax

0,5 avokado, skuren i klyftor

10 g nori (rostade alger)

Räkor och purjolök (för 4 piroger)

40 g räkor, skalade

10 g purjolök, tunt skivad

1 msk majonnäs

Avokado och gurka (för 4 piroger)

1 avokado, skalad och skuren i skivor

50 g gurka, skalad och skuren i roliga former med en pepparkaksform

1 msk majonnäs

1 tsk furikake eller rostade sesamfrön

Laxrom och wasabismetana (för 4 piroger)

4 tsk laxrom

2 msk smetana

0,25 tsk wasabi

mikrogrönt

Grädda cocktailpirogerna enligt instruktionerna på paketet (frysta cocktailpiroger brukar gräddas i en 250 grader varm ugn i 20 minuter).

Förbered alla toppings.

Ta ut pirogerna ur ugnen och toppa med de olika smakkombinationerna efter att pirogerna svalnat.

RABARBER- OCH JORDGUBBSGÖMMOR

12 bitar

150 g smördeg (3 smördegsark)

100 g rabarber

50 g jordgubbar

2 msk socker

70 g ricotta

zest från en citron

1 krm vaniljpulver

1 tsk honung

2 msk finhackad citronmeliss

Skär smördegen i fyra bitar per ark.

Pensla en minimuffinsform med smör och tryck ner smördegsarksbitarna. Tryck upp arken enda upp till kanterna. Alternativt kan du använda små engångsformar till exempel av aluminium.

Skala och tärna rabarbern. Tvätta och tärna jordgubbarna.

Rör ihop rabarber, jordgubbar och socker i en liten skål och ställ åt sidan.

Vispa ihop ricottan med citronzesten och vaniljpulvret i en annan skål.

Klicka cirka 1 tesked av ricottan på smördegsarken i formerna och toppa med en tesked av rabarber- och jordgubbsröran.

Värm ugnen till 200 grader och grädda gömmorna i mitten av ugnen i cirka 12-15 minuter. Låt svalna, ringla över lite honung och servera med finhackad citronmeliss.

Sofie Sergelius

040-5443997

sofie.sergelius@hssmedia.fi

Fler recept och mera inspiration på foodly.fi

Publicerad: