Spaltaren: Tanke, känsla, handling

Publicerad:

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Extrema handlingar, såväl negativa som positiva, fångar vår uppmärksamhet.

Knivattacken i Åbo den 18.8 väcker frågor. Vad det var som fick Abderrahman Bouanane att utföra de grymma handlingarna? Finns det risk att någon annan utför liknande handlingar? Går det att förhindra dylika attacker? Även modiga handlingar av de som hjälpte offren väcker tankar. Hur vågade de ingripa? Hur skulle jag ha handlat?

Inom kognitiv psykologi förklaras människans beteende i alla sin enkelhet på följande sätt: tanke -> känsla -> handling. Det innebär att mänskans tankar väcker känslor och därefter följer en handling. Ett exempel som illustrerar detta hittas i början av Bibeln. I 1 Mos 3 berättas det om hur syndafallet gick till. I Edens lustgård fanns ett träd vars frukt mänskan inte fick äta. Plötsligt kom ormen och ingav en tanke åt Eva: ”Har Gud förbjudit er att äta från detta träd? Ni kommer visst inte att dö om ni äter av den.” Efter att Eva fått tanken av ormen ändrades hennes känslor (och tankar!) till trädet: ”Kvinnan såg att trädet var gott att äta av och en fröjd för ögat. Trädet var lockande eftersom man fick förstånd av det...”. Till sist kom handlingen: ”...hon tog av frukten och åt. Hon gav också till sin man som var med henne, och han åt.”

Varifrån fick Bouanane sina tankar som ledde till dådet? Var det en orm som viskade något i hans öra? Tankar kommer sällan ur tomma luften, utan uppstår i samverkan med verkligheten. Kanske vi med tiden får veta mer om hans liv och de omständigheter som till slut ledde hans tankar in på att ett knivdåd kunde vara lösningen för honom.

Finns det då något botemedel mot terrorism? Antti Pentikäinen som i flera år förhandlat med terrorister säger att ”bara det att någon ser dig i ögonen, och ser en människa, kan vara en transformativ handling” (Kyrkpressen 36/2017). Kunde medmänsklighet i sin bästa form ha hindrat Bouanane från att utföra knivdådet? Eller är han mänskligt sätt ett hopplöst fall?

När mänskliga resurser inte räcker får vi sätta vårt hopp till Gud. Ett häpnadsväckande exempel på en nitiskt hatande mänskas omvändelse är Paulus. Han ”andades hot och mordlust” mot de kristna innan han genom ett möte med Jesus själv blev omvänd till den kristna tron (Apg 9). Efter sin omvändelse kom Paulus att bli kristendomens främsta apostel.

Gudsmöten och fördjupning i kristen tro kan bryta ner destruktiva tankebyggnader och ersätta dem med fridens tankar. Det gäller inte bara brottslingar. Det gäller dig och mig.

Mikael Hagelberg

teologie magister, socialhandledare vid Frälsningsarmén

Publicerad: