Somrig marängtårta -- utan gluten

En bit marängtårta
Njut av värmen med en stor bit "sommar på ett fat." Foto: Sofie Sergelius

Glutenfri sommartårta

Publicerad:

Tårtbotten

100 g mjukt smör

1,5 dl socker

5 äggulor

0,5 dl fingerljummen mjölk

2 tsk bakpulver

2 dl majsmjöl

Maräng

5 äggvitor

1,5 dl socker

0,5 dl mandelmjöl

Jordgubbs- och rabarbercurd

200 g jordgubbar

200 g rabarber

1 msk vatten

4 äggulor

0,5 dl socker

Fyllning och dekoration

2 dl grädde

1 msk socker

1 krm vaniljpulver

2 msk hackad mynta

20 blad färsk basilika

150 g färska jordgubbar

Baka kakbottnen: Värm ugnen till 175 grader.

Separera äggulor och äggvitor.

Vispa smör och socker pösigt och tillsätt en äggula åt gången under ständig omrörning. Rör i den rumsvarma mjölken, bakpulver och majsmjöl. Rör om till en jämn smet.

Vispa äggvitor och socker i en skild beredningsskål till ett hårt skum. Rör försiktigt ner mandelmjölet.

Klä två springformer (22 cm Ø) med bakplåtspapper. Bred ut ett lager av tårtsmeten på botten och toppa med marängen. Upprepa med den andra formen. Grädda springformerna på ugnens nedersta fals i 45 minuter. Låt svalna.

Curden: Skiva jordgubbarna och rabarbern och lägg dem i en liten kastrull. Häll på vatten och koka på låg värme i 10 minuter. Använd en stavmixer och mixa sylten slätt. Häll över i en skål.

Vispa upp äggulor och socker luftigt i en liten kastrull på medelvärme i ett par minuter. Tillsätt jordgubbs- och rabarbersylten och vispa tills curden tjocknat. Låt svalna.

Fyllning och sammanställning: Vispa grädden och tillsätt socker och vaniljpulver. Placera ena tårtbotten på ett kakfat, bred på av jordgubbs- rabarbercurden och vispgrädden. Skiva över ett par jordgubbar och placera andra tårtbottenskivan ovanpå. Bred på mera curd, vispgrädde och jordgubbar.

Strö över den finhackade myntan och basilikablad.

Sofie Sergelius

040-5443997

sofie.sergelius@hssmedia.fi

Fler recept och mera inspiration på foodly.fi

Publicerad: