Sommartid kan det vara svårt att få vård för psykisk ohälsa -- "Många avdelningar och kliniker stänger"
Förbundet Mielenterveyden keskusliitto säger i ett pressmeddelande att antalet personer som tar kontakt med förbundet ökar under sommaren eftersom mentalvårdstjänsterna blir färre på många ställen i landet.
Ann-Charlotte Rastas, rehabiliteringschef och projektledare vid Psykosociala förbundet, håller med om att servicen för människor med psykisk ohälsa är bristfällig under sommaren.
-- Det här beror såklart på var man bor. Många avdelningar och kliniker stänger under sommaren, säger Rastas.
Speciellt dygnetruntvården anser Rastas vara bristfällig.
Lättare att få hjälp vid somatisk sjukdom
Enligt Rastas är det lättare att få hjälp på sommaren om man till exempel har en öroninflammation.
-- Det finns alltid en akutmottagning för somatiska sjukdomar. Det är också ofta lättare att bota en somatisk sjukdom än psykisk ohälsa.
Rastas säger att tre månader är väldigt länge att vänta för en person som lider av psykisk ohälsa.
-- Även om personen får akutvård kan hen få vänta i flera månader innan hen får hjälp igen, säger Rastas.
Normal service i Åbo
Teija Nummelin, överläkare för psykiatrin i Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt, säger att hon själv inte har hört att någon skulle ha kritiserat servicen som erbjuds sommartid.
-- Det är klart att servicen är till viss del reducerad, men jag skulle säga att den fungerar till stor del som vanligt.
Tarja Karinen, läkarcentralens enhetschef vid Mehiläinen i Åbo, säger att de har psykiatrisk mottagning men ingen sjukhusvård.
-- Man får nog tid för mottagning, men det är klart att man kanske måste vänta lite längre än under vintern då man kan få en mottagningstid samma dag, säger Karinen.
Jonna Perälä, administrativ överläkare vid psykiatrin vid Helsingfors universitetssjukhus, säger att inte heller de har några problem med att tillhandahålla tjänster.
Brist på psykisk vård i Vasa
Eeva Rakkola, överläkare vid psykogeriatriska polikliniken vid Vasa centralsjukhus, medger att köerna till tjänsterna inom psykisk hälsa blir längre under sommaren.
-- Läkarbristen syns mest i den polikliniska verksamheten. I höst får vi 3-4 nya läkare som ska hjälpa till med att verksamheten blir bättre skött, säger Rakkola.
Rakkola säger att vissa avdelningar på Roparnäs, den psykiatriska enheten vid Vasa centralsjukhus, stänger under sommaren, men det sker varje sommar och beror inte på läkarbristen.
-- Just nu är den ungdomspsykiatriska avdelningen stängd och öppnar igen om cirka 2-3 veckor.
Den psykogeriatriska avdelningen kommer också att stänga en månad under sommaren. Sammanlagt finns det sex avdelningar.
Enligt Rakkola finns det ändå möjlighet att få akut vård.
-- Vi försöker så gott vi kan för att få det att gå ihop med semestrarna.
Brist på tjänster syns både i den offentliga och i den privata sektorn i Vasa.