Sommargatan i Åbo får en förlängning – blir dubbelt så lång som i fjol

Arkiv/Jean Lindén
en gågata
Här blir det sommargata också i år. Gatan förlängs ytterligare på avsnittet mellan Västra Strandgatan och Slottsgatan.
Publicerad:

Det blev en överraskande vändning i frågan om var Åbos sommargata ska placeras. Inför stadsmiljönämndens möte på tisdagskvällen var planen att sommargatan kommer på Kristinegatans avsnitt mellan Västra Strandgatan och Slottsgatan och inte på samma plats som i fjol.

Det var också det här förslaget som chefen för stadsmiljösektorn Christina Hovi hade berett inför mötet.

I samband med behandlingen av ärendet kom De Grönas Mikaela Sundqvist med ett kompletterande ändringsförslag, understött av SDP:s Henry Toivari. Enligt förslaget skulle det finnas en sommargata också på fjolårets, alltså på avsnittet mellan Slottsgatan och Eriksgatan.

Erfarenheterna från fjolåret var goda och de flesta företagare längs gatan var nöjda med försöket och ville gärna se att sommargatan finns på samma plats, säger Sundqvist i sitt förslag.

I den påföljande omröstningen stödde åtta ledamöter Sundqvists förslag, medan fyra tyckte det räcker med att endast ha sommargatan mellan Västra Strandgatan och Slottsgatan. Resultatet betyder alltså att Åbo i praktiken får två sommargator på var sin sida av Slottsgatan.

Arkiv/Kim Lund
en lgata
Också här blir det sommargata i år.

– Nu finns det mera plats att träffas och umgås, det är meningen att det ska placeras ut bänkar och planteringar längs gatan och det ska också vara möjligt att ordna olika program. Det har varit ett önskemål från företagarna och någonting som staden ska planera i samarbete med dem, säger Sundqvist.

Diskussionen om sommargatan har präglats av ett velande fram och tillbaka bland beslutsfattarna. Ursprungligen fanns det inga pengar budgeterade för ändamålet, det var först efter att borgmästare Minna Arve (Saml) i vintras tyckte att det skulle vara bra med en sommargata, som planeringen kom igång.

– Det är tråkigt att politikerna inte reagerade på frågan lite tidigare. Vi har visserligen bytt nämndmedlemmar och det kan förklara en del, men inte heller tjänstemännen har tagit tag i frågan, så ska det inte vara. – Men det viktigaste är att vi kan göra området lockande för Åboborna och få dem att trivas, det gynnar också företagarna och turisterna, säger Sundqvist.

Sommargatan mellan Västra Strandgatan och Slottsgatan ska vara öppen mellan den första juli och 31 augusti. Avsnittet mellan Slottsgatan och Eriksgatan senast från den första juli till mitten av september.

Från idé till beslut

December 2020: En projektgrupp föreslår att Kristinegatan blir en ”sommargata”, utan att mer exakt definiera konceptet.
Februari 2021: En idéworkshop ordnas för företagare vid det berörda gatuavsnittet.
Mars 2021: Stadsmiljönämnden beslutar att biltrafik förbjuds på avsnittet mellan Slottsgatan och Eriksgatan i juli och augusti.
Mars 2021: Åbo stadscentrumförening varnar för att en stängd gata kan ha negativa följder.
Juli–augusti: Kristinegatan är en sommargata med mycket begränsad biltrafik.
Februari 2022: Borgmästare Minna Arve föreslår en sommargata också i år.

Reporter (Åbo)
Publicerad: