Reportage
Söderlångviks nya vd vill se gården leva året om - hon har med sig marthatänk och en japansk touch
Söderlångvik gårds nya vd Annika Jansson gör just nu sina första arbetsdagar på gården. I Jansson har Konstsamfundet hittat en vd som verkar sjuda av idéer, brinner för utvecklingsarbete och – lite otippat – talar flytande japanska.
– Jag besökte Söderlångvik gård som turist första gången i september i fjol. Då tänkte jag att ”Wow, vilket ställe – här kunde man bo!”. Ett halvt år senare bor och jobbar jag här, säger Jansson om sin första bekantskap med gården.
Att tjänsten som vd skulle dyka upp bara två månader efter det hade hon ingen aning om. Annonsen fångade henne direkt.
– Jag har alltid tyckt om att utveckla, det gjorde jag även på mitt tidigare jobb som verksamhetsledare på Marthaförbundet.
Från omgiving av byggprojekt till en plats mitt i naturen
Jansson tar emot ÅU i den vita kontorsbyggnaden med gröna knutar, granne till den ståtliga huvudbyggnaden. Nytt jobb betyder i det här fallet även nytt hem för hela familjen.
Det tillfälliga hemmet finns nu i gårdens närhet, men efter diverse renoveringar ska familjen flytta till gården.
Kimitoön är bekant för Jansson sedan tidigare: hennes svärföräldrar har sommarstuga här.
Vem är Annika Jansson?
- Senaste jobb: Verksamhetsledare på Finlands Svenska Marthaförbund. Har tidigare jobbat bland annat som projektchef på Hanaholmen, som kampanjchef och kontaktchef på Svenska Folkpartiet och på Folkhälsan.
- Bor: i Söderlångvik. Tidigare bosatt i Kyrkslätt.
- Utbildning: Politices magister. Har studerat folkrätt vid Åbo Akademi, med statskunskap och japanska som biämnen.
- Född: 1971.
- Familj: Man och två labradorer. En 20-årig son som kommer att bo på gården i sommar, och en 18-årig son som snart inleder sin militärtjänst.
- Hobbyer: Friluftsliv med hundarna, körsång, vinterbad.
- Senast lästa bok: Anna-Lena Lundbergs Lyser och lågar.
- Favoritäppelsort: Rubinola.
- Favoritkonstnär: Akseli Gallen-Kallela, Helene Schjerfbeck.
- Är enligt egen utsago en positiv person som alltid hittar en väg framåt och vars glas alltid är halvfullt.
Från sitt kontorsfönster har Jansson utsikt över huvudbyggnaden och ända ner till viken vid äppelodlingarna. Ett stort porträtt av Amos Anderson vakar över hennes axel.
– Från mitt tidigare kontor på Busholmen såg jag mest bara byggprojekt. Nu bor och jobbar jag mitt i naturen. Det känns lyxigt!
Väntar på vår och äppelblom
Även om våren denna dag verkligen lyser med sin frånvaro väntar Jansson ivrigt på att gårdens äppelträd här intill ska börja blomma.
Under de två år Jansson bodde och studerade i Japan fick hon uppleva den starka picknicktraditionen då körsbärsträden slår ut och hoppas på att kunna uppleva något liknande under äppelträden i Söderlångvik.
Från Japan tar hon också med sig artigheten och säger att alla som besöker Söderlångvik ska bemötas med ett vänligt leende.
Besöksnäringen ska vidareutvecklas
Söderlångvik gård har utvecklats en hel del de senaste åren, bland annat har parkerna och vandringslederna piffats upp och huvudbyggnaden har renoverats.
Under vintern har också gårdens kafé- och restaurangbyggnad renoverats: Ateljé Sami Tallberg x Söderlångvik öppnar i början av maj.
Jansson ser som nästa mål att fortsätta uppbyggandet av besöksnäringen. Det här nämnde också Konstsamfundet i samband med rekryteringen. Målet är att det ska finnas verksamhet på gården året om.
Jansson har många idéer och kastar fram några exempel: öppethållning under jultiden, kanske med tomtestig och luciabesök, Lux Söderlångvik under den mörka tiden samt synliggörande av vandringslederna utanför högsäsongen. Hon skulle gärna också se att konst- och skulpturparken växer.
Som gårdens styrkor ser hon huvudbyggnaden med sin park, vandringslederna, de 50 000 äppelträden, restaurangen och faktumet att gården är öppen för alla besökare.
Men hon vill också poängtera hur viktig skogen är. Konstsamfundet har nyss uppdaterat sin skogsstrategi, där fokus är inställt på hållbarhet.
Det hållbara tänkesättet vill Jansson se genomsyra all verksamhet på gården.
Lokalbefolkningen viktig målgrupp
Som målgrupp tänker Jansson starkt på lokalbefolkningen.
– Amos Anderson ville att de lokala skulle få uppleva allt det vackra. Det är viktigt att föra Amos arv vidare och att förvalta det väl.
Men också barnfamiljer samt konst- och friluftsintresserade besökare längre ifrån räknar Jansson som viktiga målgrupper.
Varierande arbetsdagar
På Janssons jobb är ingen dag den andra lik, även om det förstås finns vissa återkommande arbetsmoment, som ledningsgruppsmöten, personalmöten och kontakten till styrelsen, Amos Rex och Konstsamfundet.
Söderlångvik gård har nio fastanställda och mer än dubbelt fler under sommaren.
– Den här första tiden ska jag skapa mig en bild av verksamheten på gården och lära mig känna personalen. Jag ska vara med och beskära äppelträd och plantera blommor, ger Jansson som exempel.
Hon har också börjat bekanta sig med företag inom besöksnäringen på Kimitoön och vill att Söderlångvik gård är en aktiv del av näringslivet. Hon tycker att framåtandan bland företagarna på Kimitoön är god.
– Går det bra för någon så gynnas alla av det.
Säsongen bjuder på flera nyheter
Söderlångvik gård öppnar för säsongen den 2 maj. Ett öppningsevenemang, Blomsterdagen, arrangeras den 27 maj.
Fler nyheter kommer att se dagens ljus: Önskemålet från större turistgrupper om fler toaletter för besökare kommer att förverkligas, det blir en ny stor parkering på åkern nedanför uppfarten till gården och så kommer man att skaffa roddbåt som besökarna kan ro över Purunpää-sundet med.
Inom temat biologisk mångfald ska en blomsteräng anläggas, samt en våtmark en dryg kilometer från gården mot Sundsvedja.
– Här är massor på gång och det driver mig.
Kommer du att sakna ditt tidigare jobb?
– Jag kommer att sakna marthorna. Men jag bär med mig marthakunskaperna, till exempel om hållbarhet. På Marthaförbundet gjorde jag en organisationsförändring. Den är jag klar med och det är dags att gå vidare.