Snart driver de två restauranger i hamnen i Ekenäs - Eva och Andreas tar över Bistro Höijers

Par framför restaurang.
Eva Holmström och Andreas Holmström som driver restaurang Albatros tar över Bistro Höijers i Ekenäs.
Publicerad:

Andreas Holmström och Eva Holmström som driver restaurang Albatros tar över Bistro Höijers vid gästhamnen i Ekenäs. Bolaget bakom Höijers försattes i konkurs för ett par veckor sedan.

Andreas Holmström säger att man började diskutera ett hyreskontrakt i mars. Då fanns också andra intresserade. Det blir ändå Holmström som tar över.

– Daniel (Berger, som äger fastigheten, red. anm.) ville hyra ut stället. Där skulle ha varit lätt att fortsätta för vem som helst.

Kontraktet är tvåårigt. Det kommer i första hand vara en sommarrestaurang.

– Det är ganska svårt att driva en restaurang i Ekenäs på vintern med bra lönsamhet, speciellt här nere i hamnen. Så jag är lite skeptiskt till det. Man ska inte köra den med våld. Men det är inte uteslutet att vi har helg- eller temaöppet efter högsäsong. Det är klart att det kunde vara trevligt att ha en restaurang året om. Det skulle lösa många av våra personalproblem. Då skulle jag kunna erbjuda jobb åt min kökschef hela året. Men jag vet inte om han skulle gilla det. Han älskar Lappland.

På jakt efter kock

Hyreskontraktet ska skrivas under den här veckan och sedan måste man få behövliga tillstånd för restaurangverksamheten. Holmström kan inte säga exakt när restaurangen öppnar men han siktar på att det blir i maj.

– Myndigheterna är inte problemet i det här fallet. Det svåra är att hitta rätt kockar till köket.

Efter pandemin och flykten från branschen råder det en skriande brist på speciellt kockar, vilket också Holmström känt av.

– Många for till byggbranschen. Men än har man inte sett att de skulle ha hittat tillbaka fast det sägs att det går dåligt i byggbranschen.

Holmström ska strax intervjua en kille från Storbritannien om att jobba på Höijers.

– Det är ganska långt man hamnar leta. Vi har sökt personal via Facebook och AN-tjänsterna. Men de ansökningar man får från AN-tjänsterna leder ingen vart. Man får inget svar när man försöker kontakta de sökande.

Namnet kvar, konceptet liknande

Holmström tror på vissa synergier mellan restaurangerna som ligger bara 50 meter från varandra.

– Det jag kanske drömt om, är att driva fler än en restaurang och kunna öka volymerna. Vi blir också intressantare i leverantörernas ögon tack vare en större omsättning.

Namnet Bistro Höijers kommer att bestå.

– Daniel önskade att namnet skulle få vara kvar. Vi tackar och tar emot. Det är ett känt namn som är till och med äldre än restaurangen i sig.

Man har också kommit överens om att konceptet ska likna det gamla så mycket som möjligt.

– Det är inte fråga om Alban 2.0. I det nya ska man känna igen det gamla.

Menyerna på Albatros och Höijers kommer däremot att skilja sig mycket från varandra. Jani Ahonen som blir kökschef på båda restaurangerna har tillsammans med Holmström komponerat menyn.

– Han har jobbat hos oss sedan 2008 och vet vad som fungerar i Ekenäs. Eftersom det är en bistro blir rätterna lite enklare än på Albatros. Men det är inte fråga om snabbmat. Standarden ska vara hög. Det är a och o om man vill syssla med à la carte. Det är jätteskönt att vi har menyn klar.

Holmström ser fram emot att driva en restaurang i trädgårdsmiljö med en annorlunda mysfaktor än Albatros har. Men något partyställe kommer det inte att bli.

– Det bor ju folk i grannhusen. Vi kommer att stänga vid 23 eller senast vid midnatt. Vi öppnar klockan 12. Tidigare än så är ingen idé då folk är på semester och tar det lugnt.

Reporter (Västnyland)
Publicerad: