Smärtan går över – det finns alternativ till självmord
Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.
I Finland begår kring 750 personer självmord årligen, vilket är trefaldigt mer än omkomna i trafikolyckor. Det här rapporterar Mieli ry om den 10 september, vilket är den internationella suicidpreventiva dagen.
Varje människa som tar sitt liv gör det av olika orsaker. Människor som har tankar om att ta sitt liv uppvisar fler eller mindre tecken på att det finns risk för självmord. Knappast är varje människa sig lik innan de fattar sitt beslut. Det är viktigt att vara uppmärksam på människor runt oss, våra nära och kära.
En självmordsbenägen person kan prata om att hen känner sig hopplös, värdelös och att hen känner att det inte finns en väg ut. Samtidigt som en kan tänka sig att självmord är en permanent lösning till tillfälliga problem, är det faktiskt svårt för den självmordsbenägna att se en annan väg ut än döden. All smärta som personen bär på är som en tung ryggsäck som tröttar ut, och då kan tanken av självmord kännas som att ryggsäcken inte längre är där. Äntligen får personen vila.
Det är oerhört viktigt att påminna personen om att självmord skulle innebära att det inte skulle finnas möjligheter längre. Smärtan är en tung börda som personen känner att hen inte kan bli av med, men ändå går också den om, på ett eller annat sätt. Beteendet hos en självmordsbenägen ändras. Hen kanske isolerar sig, ger bort ägodelar och både sömn- och matvanor kan påverkas.
Personen dricker mer, eller använder droger. Det kan kännas omöjligt att sova, eller så sover personen mer än vanligt. Personen kanske känner att hen flyr verkligheten för en stund, och känner en tillfällig lättnad av att sova mycket. Kanske personen inte vill vara vaken alls.
Personen kan ha traumatiska upplevelser i bagaget. Tidigare beteenden som är kopplade till självmord är också varningstecken, exempelvis ett tidigare självmordsförsök eller självmordstankar. Självskadebeteenden, exempelvis att personen skär sig själv eller bränner sin hud, är tecken som ska tas på allvar.
Ifall du misstänker att någon är självmordsbenägen, så är det viktigt att lyssna utan att döma personen. Visa att du finns här, och kom samtidigt ihåg att du inte är professionell. Hjälp personen på det sätt du kan. Ifall du själv är självmordsbenägen är det viktigt att du berättar till någon om dina tankar och/eller planer om självmord. Låt en professionell veta om din situation, kontakta din vårdcentral och ring 112 vid nödfall.
Gör din omgivning trygg. Bruka inte alkohol eller droger, och förvara potentiellt farliga föremål utom synhåll. Ifall din omgivning inte kan göras trygg eller du känner att du inte kan vara ensam, sök dig till ett ställe där du har sällskap av någon. Det finns alternativ till självmord, trots att det inte känns som det nu. Smärtan och de mörka tankarna går över. Du är värdefull, och du är älskad.
Dessa åtgärder sker på ett rätt individuellt plan. Samhälleliga åtgärder bör inte underskattas: allas tillgång till ett tryggt hem, tillräckliga tillgångar och stöd när man behöver det. Skär inte heller ner i verksamhet som kan rädda liv, exempelvis kristelefoner, skyddshem och organisationer som arbetar med mental hälsa. När någon ringer och ber om hjälp, bör en få svar.
När en person omges av mörker och inte finner en väg ut, ska samhället finnas där. När allting känns hopplöst ska det finnas alternativ. Vem du än är: du räcker till, du är älskad och du förtjänar att se vad livet ännu har att erbjuda.
Här kan du läsa fler kolumner av Emma Andersson.