Slopa arvs- och gåvoskatten för ett jämlikare Finland
Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.
Under den senaste tiden har arvs- och gåvoskatten varit ett väldigt hett ämne runt om i Finland, vare sig den borde avskaffas eller höjas. Redan för 14 år sedan valde en enig riksdag i Sverige att för Sveriges bästa avskaffa arvs- och gåvoskatten. År 2014 valde även Norge att följa efter i samma spår. Även i ett flertal andra länder har man insett hur skadlig dessa skatter är för samhället och den framtida utvecklingen.
Arvsskatten utgör även ett moraliskt problem i och med att den som ärver bestraffas av staten genom att enligt lag bära upp skatt på egendom, samtidigt som man redan har det väldigt tungt och sörjer en närståendes död. Som följd av att man än idag har arvs- och gåvoskatt så finns det risk att många flyttar sin egendom utomland för att undvika skatten. Dessutom utgör arvs- och gåvoskatten grunden för ett ojämlikt samhälle. Vid situationer där arvingen inte innehar kapital för att betala skatten på egendomen så bör hen skuldsätta sig för att kunna behålla egendomen eller till och med kan tvingas att sälja egendomen.
Inom företagsvärlden hindrar man det långsiktiga finländska ägandet av företag, samtidigt som man äventyrar fortlevnaden för bland annat små och medelstora familjeföretag där generationsväxlingar förekommer. Generationsskiften skjuts ofta upp i företag på grund av arvsskatten och skapar därför en hög medelålder bland företagare. Generationsväxlingar borde göras så fort som möjligt för att snabbt kunna fortsätta att investera i och utveckla företagets verksamhet. Generationsskiften i sig är redan väldigt krävande och svåra att utföra och arvsskatten försvårar detta ytterligare. Det som även bör påpekas är att skatteplanering som skulle avta om arvs- och gåvoskatten slopades.
Om man skulle slopa arvsskatten så skulle till exempel företag som går igenom generationsväxlingar kunna behålla kapitalet inom företaget och satsa på att utveckla företaget, investera i något som gynnar företaget eller även anställa en till arbetstagare. Nu tvingas företag betala skatt på vinst och därefter vid generationsväxlingar ta ut den redan beskattade vinsten för att betala arvsskatt. Detta system är inte hållbart i längden och på detta sätt främjar man inte företagande i Finland utan man äventyrar det.
Den statliga intäkten från arvs- och gåvoskatten utgör ungefär en procent av de totala intäkterna, vilket är summor på ungefär en halv miljard. Att säga att arvs- och gåvoskatten bidrar till vår goda offentliga vård eller vår gratis utbildning är inte hållbart heller. Att enbart göra undantag för familjeföretag skulle bli krångligt och invecklat.
För bara ett fåtal dagar sedan fick jag ett telefonsamtal där en kvinna berättade om hur hennes söner blivit dubbel beskattade av två olika stater efter att de ärvt en sommarstuga i ett annat land i Europa. Kvinnans söner betalade först arvsskatt i landet var sommarstugan finns och därefter krävde den finländska staten att man betalade arvsskatt till Finland. Tanken var att man skulle få dra av beskattningen i Finland, men eftersom sönerna är bosatta utomlands kunde man drav av skatten i Finland och tvingades därför betala skatt både i Finland samt i det land där sommarstugan finns.
Gör nu framtidens Finland en tjänst och bidra samtidigt till ett jämlikare Finland genom att skriva under initiativet via följande länk eller genom at skriva ut en stödblankett för slopandet av arvs- och gåvoskatten på: https://www.kansalaisaloite.fi/sv/initiativ/2665
Christian Pundars
Vasa