Släng mobilen och lev!
Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.
Dörren smällde igen bakom mig. Foten framför den andra. Asfalten byttes mot grus, gruset mot mossa. Hårda solstrålar silades till mjukt ljus i tallkronorna. Fågelkvitter. Blåsippor.Vindens viskningar i björklöven. Mitt hjärta slog. Inte av stress. Av något annat. Något uråldrigt.
När var du senast i naturen, på riktigt, utan pekskärm?
Jag slår vad om att mera skulle göra dig bättre. För vi är sjuka av skärmar. Västerlänningar slösar sju timmar om dagen på mobil eller dator.
Tonåringar är värre, med uppemot nio! Nätberoendet stjäl tiden.
Skärmtid driver ångest, depression och sömnstörningar. Dopaminet flödar när du swipar, sen krasch, ner i obehag.
Nästa notis, video, gillning. En knarkares fix. Och resultatet? En hjärna dränkt i stresshormoner och en utsvulten själ.
Nätberoendet är designat. Techjättarna är smartare än vi.
Algoritmerna är gillrade fällor. Deras produkt?
Din uppmärksamhet. Ett lätt byte, som säljs vidare åt högsta budgivare. Digital marknadsföring, du vet. Och dit trillar vi, dag ut och dag in.
Utvägen? Naturen. Så mycket mera än bara en plats. Vetenskapen är solklar: tid i naturen sänker kortisol, med upp till 16 procent på bara 20 minuter.
Skogspromenader boostar serotonin, dämpar inflammation, och minskar risken för depression. Bara att rikta ögonen mot grönska: blommor, träd, buskar, fan, till och med mossa, sänker blodtrycket och skärper fokus.
Jämför det med skärmstirrande. Ögonen torkar ut och hjärnan blir mos.
Nå, vad göra?
Naturen är gratis kraftinjektion därute. Skärmen suger liv och pengar. Välj. Nu. Det är vår. Nu är det lätt och trevligt.
Bra!
Steg ett. Slakta skärmtiden. Stäng av mobilen eller lämna den hemma. Studier visar att bara närvaron av en telefon, även om den är avstängd, minskar din kognitiva kapacitet. Förstår du? Gå ut utan den, minst en timme varje dag. Skogen, parken, ängen – vad som finns nära.
Steg två. Naturritualen. Gör tid i grön miljö till helig vana. Fördela i kalendern: två till tre tillfällen per vecka, sammanlagt minst 120 minuter.
Forskning från Aarhus Universitet visar att barn som växer upp nära naturen har 55 procent lägre risk för psykiska störningar som vuxna.
Om du är människa, är du är inte immun mot naturfrånvaro. Hitta en stig, en sjö, en kulle. Gå, spring, sitt, andas. Lär dig namnen, rör vid dem. Träd, svampar, bär, stenar. Ät dem, om det går. Gör naturen personlig.
Steg tre. Bryt scroll-impulsen med en naturfix.
När suget att kolla mobilen slår till, sätt en timer på fem minuter. Gå ut, om så bara till närmaste gräsplätt. Ta tio djupa andetag, lyssna på vinden, känn marken.
Studier visar att korta naturpauser minskar impulsivt beteende och ökar självkontroll. Om inte annat finns till hands: köp en kruka basilika. Beundra den. Prata till den. Oddsen är i favör att basilikan är mera verklig än vad du ser på nätet.
Steg fyra. Prioritera ditt välmående, och andras, gör det socialt. Naturen är kraftfullare när du delar den. Ta med en vän, familjen, hunden.
Forskning visar att sociala interaktioner i naturen förstärker de positiva effekterna på humör och välbefinnande. Starta en vandringsgrupp, ha picknick, bygg en koja med ungarna. Gör naturen till en trevlig gemenskap, inte en ensam flykt.
Du är summan av dina val.
Vill du vara en apokalyptisk digizombie, eller vill du vara en människa med mental motståndskraft, som andas djupt, känner jorden under fötterna och hör fågelkvittret?
Gira runt fällorna. Det går, men bara om man gör.
Här kan du läsa fler kolumner av Johan Franzén.