Slamtransportfrågan i Åboregionen är slutligt avgjord – HFD gav inte besvärsrätt

Emilia Örnmark
slamtömning
HFD:s beslut innebär att Sydvästra Finlands Avfallsservice LSJH kan fortsätta det redan delvis inledda verkställandet av avfallshanteringsnämndens beslut. Arkivbild.
Publicerad:

Ärendet om slamtransporter inom Sydvästra Finlands avfallshanteringsnämnds samarbetsområde är färdigbehandlat efter en lång tvist. Högsta förvaltningsdomstolen avslog den samhörande besvärstillståndsansökan.

Inom Sydvästra Finlands avfallshanteringsnämnds verksamhetsområde övergår man etappvis under 2021–2026 till transport av slam från slamavskiljare och samlingsbrunnar som ordnas av kommunen. Den avtalsbaserade avfallstransporten som just nu används i området upphör i och med övergången till kommunalt ordnade transporter.

Nämndens beslut gäller alla kommuner inom verksamhetsområdet, med undantag för Kimitoön där man redan tidigare har övergått till transport som ordnas av kommunen.

Flera besvär lämnades in hos Åbo förvaltningsdomstol om avfallshanteringsnämndens beslut om slamtransporterna, som ursprungligen fattades den 25 oktober 2018. Åbo förvaltningsdomstol avslog besvären.

Nämndens beslut har nu vunnit laga kraft, då högsta förvaltningsdomstolen den 24 februari 2021 avslog besvärstillståndansökan.

Redan inlett verkställande fortsätter

HFD:s beslut innebär att Sydvästra Finlands Avfallsservice LSJH kan fortsätta det redan delvis inledda verkställandet av avfallshanteringsnämndens beslut.

De första nya områdena som från och med den 1 april 2021 övergår till transport som ordnas av kommunen är Pargas skärgård, Nagu, Korpo och Houtskärs huvudöar.

De två tidigare avfallshanteringsmyndigheterna i området beslutade ursprungligen att övergå inom sina egna verksamhetsområden till transporter av slam som fastighetsinnehavaren ordnar, men dessa tidigare beslut avslogs slutligen i HFD som lagstridiga och ärendena återförvisades för behandling.

Till slut behandlades ärendet gällande transportsystemet för slam av de regionala avfallshanteringsmyndigheterna och olika besvärsmyndigheter i ungefär åtta år. I enlighet med avfallslagen borde beslutet ha fattats redan den 1 maj 2013.

Publicerad: