Slamtömningen i Pargas – går vi mot ett totalitärt system? – "Om orsaken till att kommunen nu tar ansvaret för tömningen är att minska miljöpåfrestningen så förstår jag inte logiken"

Åbo Underrättelsers logo
Publicerad:

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Slamtömning. Går vi mot ett totalitärt system? Är vi privata hushåll faktiskt så ansvarslösa att myndigheterna (kommunerna) måste axla detta ansvar?

Vad har problemet varit med slamtömningen?

Har privata personer med flit låtit slamtanken rinna över i syfte att spara kostnader? Detta vägrar jag tro på.

Om orsaken till att kommunen nu tar ansvaret för tömningen är att minska miljöpåfrestningen så förstår jag inte logiken. Vi har på Lemlaxön skött tömningen i cirka tjugo år utan problem, smidigt och vid behov till ett ”bra” pris.

Nu verkar det som att någon annan bestämmer tidtabellen och om det inte passar, vad sker då?

Extra kostnad?

Har detta en fortsättning? En vacker dag kommer kanske en entrepenör med ett antal avfallskärl till boende ute i glesbygden samt ett isolerat komposteringskärl.

Kärlen töms regelbundet men ”Rosk&Slam” kommer sen en gång i året och tömmer komposten och kollar att det fungerar på rätt sätt?

Varför kunde inte kommunen ”certifiera” t.ex. tre entreprenörer som skulle ha rätten att sköta tömningen av slamtankarna? Privatpersonerna kan nog själva be om offerter.

Vad jag har förstått så tömmer fortfarande en del fartyg sina septiktankar i Östersjön, så där finns mycket större problem för våra lagstiftande politiker att ta itu med.

Bo Granholm Pensionär (DI)

Publicerad: