Skolor i Ekenäs samlades för att utlysa skolfred
Under onsdagsmorgonen hade elever från Ekenäs högstadium, Seminarieskolan och Hakarinne samlats på centrumplan i Ekenäs för att utlysa skolfred.
Samlingen började med skolfredens sång och sedan läste Ekenäs högstadiums vänelever upp skolfredsutlysningen. Temat för årets utlysningstext är att olikhet är en rikedom och är skriven av elever från Uleåborg.
Texten hade ett tydligt och vackert budskap. På ett fint sätt hade man beskrivit hur olikhet är en rikedom.
"Tillsammans är vi som en blomsteräng. Vi alla blomstrar på eget sätt. Vi blommar i olika färger, i olika former, i olika storlekar och vi är unika och vackra. Låt oss ge alla möjlighet, att få blomma på eget sätt. Det är en rikedom att vara sig själv."
Skolfreden utlystes av Frank Holmlund, Raseborgs första vice ordförande i stadsstyrelsen. I sitt tal bad han eleverna komma ihåg att behandla andra så som man själv vill bli behandlad.
Samlingen hölls både på svenska och finska. Den avslutades med att alla elever och lärare dansade "jenka" på centrumplan.
Rektorerna från de tre olika skolorna var mycket nöjda med samlingen och att skolorna kan samlas för att utlysa skolfreden tillsammans.
– Åtminstone tre eller fyra år har vi utlyst skolfreden på det här viset. Konceptet har funnits länge men då har vi firat på våra olika skolgårdar. Centrumplan är neutral mark och vi kommer alla hit som gäster. Dessutom finns tekniken här vilket också underlättar, säger Mia Haglund, rektor på Seminarieskolan.
– Det vi hoppas att eleverna tar med sig från dagen är budskapet om att alla har rätt att vara sig själva och att man behandlar varandra med respekt, säger Maria Riska, rektor för Ekenäs högstadium.
Väneleverna Ana-Engle Hallgren och Wendy Gahnström från Ekenäs högstadium hoppas att eleverna känner att de får vara sig själva och att det respekteras.
– Det är viktigt att man förstår att man får vara annorlunda och att man inte behöver vara som andra och följa andras åsikter. Man behöver inte vara så som de som kanske ses som de "coola" i skolan utan man ska vara sig själv och ens egen vängrupp är precis lika coola som någon annan, säger Gahnström.
– Jag håller med Wendy, och så hoppas vi att alla får en trevlig dag, säger Hallgren.
Hallgren och Gahnström sökte till vänelever i slutet av förra terminen och har haft en inskolning till rollen som vänelev.
– Jag sökte till vänelev för att vem som helst kan bli vänelev, du behöver inte prestera 10 i alla ämnen utan det bedöms utgående från personligheten om du passar som vänelev eller inte. Man ser personen och inte allt det ytliga, säger Hallgren.
– Vår roll är att hjälpa andra och få dem att inte känna den ensamheten som vi nog alla känner ibland, säger Gahnström.