Skolan i Rosala får inte dras in

Publicerad:

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

För två år sedan kallades bybor i Rosala och Hitis till ett möte på skolan i Rosala. Bildningschefen i Kimitoöns kommun ville informera om att statistiken för elevantalet ser dålig ut och att skolan inte kan fortsätta om eleverna tar slut. Han framhöll att det inte är någon ekonomisk fråga, utan endast en fråga om det sviktande elevunderlaget. Eftersom statsandelarna i stort sett täcker utgifterna belastar skolan inte kommunens ekonomi, och kostnaden blir inte mindre även om eleverna skulle börja gå i skola i Dalsbruk.

Efter mötet beslöt byborna att starta ett projekt för att få barnfamiljer att flytta till Hitis och Rosala. Projektet har lyckats bra och flera nya barnfamiljer har flyttat hit sedan dess. Kimitoöns kommun har också varit positiv till inflyttningsprojektet. Senaste höst sålde kommunen den gamla småskolsbyggnaden till Åbolands skärgårdsstiftelse, som lovat att renovera byggnaden och hyra ut den till en barnfamilj. Flera barnfamiljer har hört av sig och berättat att de är intresserade av att flytta ut om de kan hitta en bostad. Inflyttningsprojektet fortsätter att söka efter lediga bostäder och ansträngningarna ser ut att bära frukt.

Döm om vår och många andra bybors förvåning när det i torsdagens Åbo Underrättelser (21.5) stod att en kommunal utredning föreslår att skolan i Rosala dras in. Dessutom stod det att indragningen skulle spara kommunen 100 000 euro. Först sägs det att skolan inte belastar kommunens ekonomi och sedan påstås det att den kostar kommunen 100 000 euro. Vem har gjort uträkningarna och på vilka grunder?

Det finns inga motiv för att dra in skolan i Rosala, endast motiv för att låta bli att göra det. Kimitoöns kommun får miljonbelopp i skärgårdsbidrag uttryckligen för att det inom kommunen finns en skärgårdsdel, som saknar fasta vägförbindelser. Utan denna skärgårdsdel skulle kommunen inte få en cent i skärgårdsbidrag.

Att det saknas en fast vägförbindelse till Hitis och Rosala är den främsta orsaken till att det är helt nödvändigt att upprätthålla skolan i Rosala. Skolvägen till Dalsbruk tar varje dag närmare 3 timmar i anspråk. Först skall man åka taxi till färjfästet, sedan förbindelsebåt till Kasnäs och därefter buss till Dalsbruk. Resan börjar kl. 7 på morgonen och innan man är hemma igen är klockan nästan 16.00. Högstadieelever klarar av sådana skoldagar, men inte lågstadieelever. Barnen är ju bara 6-7 år gamla när de börjar skolan. Därför stadgar också skollagarna, att skolvägen får ta högst 2,5 timmar per dag för barn i lågstadieåldern. Detta krav kan inte uppfyllas om skolan i Rosala dras in!

Vi hoppas att kommunens förtroendevalda gör det enda rätta och förkastar den föreslagna indragningen av skärgårdsområdets sista kvarvarande skola.

Paula och Per Wilson

farföräldrar till barn i Rosala skola

Publicerad: