Skola på distans kan bli aktuellt också i Åbo – om spridningen tilltar

John Schnobrich/Unsplash
En laptop i närbild, med ett pekfinger som visar på något på skärmen.
Distansundervisning kan bli ett faktum i Åbo om smittspridningen ökar och kommer upp i spridningsfasen. Foto: John Schnobrich/Unsplash
Publicerad:

Just nu härjar coronaviruset med full kraft i Vasa, där smittspridningen tidigare under veckan legat på nivåer jämförbara med de högsta i världen.

Det har gjort att Vasa stad bestämde sig för att årskurserna 4–9 fick utföra distansstudier i två eller tre veckor.

Något liknande kunde också ske i Åbo, om smittspridningen tar fart här och når den så kallade spridningsfasen, som är den tredje och högsta fasen av en smitta.

– Vi har en beredskap och det är bara att sätta maskineriet i rullning – det här är något som vi är tvungna att vara förberedda på. För skolornas del har man också planerat för att ett sådant scenario snabbt ska kunna tas i bruk, säger Liliane Kjellman, direktör för svenskspråkig fostran och undervisning i Åbo.

Så lika som möjligt i skolorna

Processen att sätta igång ett sådant arrangemang är inte helt enkel och det är bildningssektorn vid Åbo stad som styr, och alla beslut tas tillsammans med Jutta Peltoniemi, som är ansvarig läkare för smittsamma sjukdomar i staden.

– Sedan är det jag som gör det slutgiltiga beslutet. Ett beslut görs förstås i samråd med mina kollegor som ansvarar för de olika finska områden och skulle förstås bli en lösning som i så stor utsträckning som möjligt är lika för alla skolor. Men är det till exempel så att smittspridningen är större i de svenskspråkiga skolorna så kan det bli striktare åtgärder där.

Beslut om att sätta enskilda läroanstalter i karantän på grund av insjuknade anställda eller elever tas från fall till fall.

Ett exempel är det finsk-ryska dagiset Miska-koti, där för tillfället hela personalen och alla barn är satta i karantän.

– I det fallet skulle jag gissa att det helt enkelt inte går att utesluta att de olika grupperna inte har blandats och att man därför tagit det säkra före det osäkra. Puolala skola hade en motsvarande situation, där bara en del av klasserna sattes i karantän, säger Kjellman.

Den första oktober konstaterades coronasmitta i Puolala skola, och den insjuknade elevens klass fick sättas i karantän. Dessutom studerade årskurserna 7–9 på distans fram till höstlovet, som hålls denna vecka.

De lägre klasserna i skolan som vanligt

Om smittspridningen i Egentliga Finland eller Åbo når smittfasen så kommer troligen ändå årskurserna 1–3 att gå i skola som vanligt, om inte hela Finland är i ett sådant skede att beredskapslagen har tagits i bruk på nytt.

– Det är lagstadgat att årskurserna 1–3 och de elever som kräver specialundervisning ska få närstudier, så det är något vi måste hålla fast vid oberoende, säger Kjellman.

Det här gäller också småbarnspedagogiken, det vill säga stadens daghem.

– Alla beslut som görs kring preventiva åtgärder, det vill säga att stänga skolor innan smittan har nått dem, måste också gå igenom stadens välfärdssektor. Hur de uppfattar THL:s riktgivande rekommendationer kommer att avgöra hur den slutgiltiga lösningen blir i en sådan situation.

Pargas följer direktiven uppifrån

I Pargas finns ingen direkt beredskap för distansundervisning, men man följer de direktiv som kommer från högre ort, säger utbildningschef Ulrika Lundberg.

– Vi följer med läget hela tiden, men det är från statlig och regional nivå som direktiven kommer från. Det krävs att rätt instans tar ett beslut som grundar sig i paragraf 58 i lagen om smittsamma sjukdomar. Då kan skolor stängas och i samband med det kan också beslut om distansstudier göras.

I Pargas är situationen också betydligt lugnare än i Åbo. Totalt har 10 covid-19-smittade konstaterats i staden sedan pandemins början, till skillnad från Åbos 464.