Skattjakt att leta Billnäs i lider och ladugård - kan löna sig ta en titt

Publicerad:

Max Forsman bor i Billnäs i Raseborg och samlar endast på verktyg därifrån, det vill säga från Billnäs bruk. Där tillverkades stålprodukter och verktyg från 1641 fram till nedkörningen av bruket under 1980-talet. Vi talar om miljontals artiklar. Men brukstraditionen har dött ut och de som minns börjar vara få. Där kan en engagerad samlare som Forsman göra nytta.

Kristoffer Nöjd
Max Forsman med Billnäsyxor.
Max Forsman har samlat på Billnäsverktyg i cirka tio år.

Forsmans samling består av en "hel del" Billnäsverktyg, han vill undvika att vara specifik, men samlingen präglas kanske av just Billnäsyxorna. Den invigde talar om "Sjuor" och "Tolvor" som står för modellnumret.

– Sjuan och tolvan var yxor som alla använde i skogen, säger Forsman.

Förutom yxorna finns det i samlingen bland annat skiftnycklar av olika slag och diverse andra verktyg, till exempel två "hajar" – en skiftnyckel med rörtång i skaftänden.

– Billnäs hade en massiv produktion. Det finns hundratals olika produkter att samla på. Men jag samlar inte på verktyg. Brukstraditionen har gått i graven och de som minns börjar vara till åren. Jag samlar på lokalhistoria.

Föddes ur behov

Hans samlande började för knappt tio år sedan. Det hängde delvis ihop med att han fick ett eget garage där han kunde förvara sina skatter. Men mest av allt föddes samlandet ur ett behov.

– Jag behövde en yxa eller en skiftnyckel. Så råkade det vara en Billnäs. Sedan började jag samla på alla valörer av dem.

Billnäs bruk och deras verktygsproduktion lade grunden till det i dag världskända Fiskars med de orangeskaftade saxarna i spetsen.

– Fiskars moderna yxor i all ära men det är betydligt mer känsla i en gammal Billnäsyxa med träskaft. Det är riktigt hantverk, något som många saknar i dag.

Ändå är det just själva bruket, i alla dess bemärkelser, som genomsyrar Forsmans intresse.

– Det är extra roligt när man hittar något exemplar som är sparsamt använt. Men det är ovanligt. Verktygen och yxorna var riktiga bruksföremål tillverkade för hårt arbete, för att folk skulle kunna tjäna sitt levebröd och för att de skulle kunna värma sina hus.

Forsman vill gärna veta historien bakom föremålen, något som man tyvärr ofta går miste om när man köper verktyg på loppmarknader eller på nätet.

– En del av charmen är att få veta varifrån och från vem verktygen kommer och skriva ner det så att historian bevaras.

Finns nästan överallt

Billnäsverktyg, speciellt yxor, kan man enligt Forsman stöta på överallt i Finland.

– Yxan var ett universalverktyg i princip ända till motorsågen kom med i bilden. De bästa ställena är farfars vind eller snåla bönders ladugårdar. Skiftnycklar hittar man sannolikt i gamla verkstäder. Skiftnycklarna har tillverkats från början av 1900-talet fram till 60–70-talet.

Gamla kataloger hjälper också i samlandet, Forsman har till exempel en produktkatalog och prislista från 1980-talet.

När man spanar efter till exempel Billnäsföremål gäller det enligt Forsman att känna igen formen.

– Med ett tränat öga räcker det med att se ett litet hörn av ett verktyg i en hög med skrot för att veta att det är någonting intressant.

Man kan fynda en Billnäsyxa för en femma även om värdet kan vara tiofalt. Ibland får en massa annat bråte på köpet men det är smällar man får ta.

Av dubbletterna kan man ta reservdelar eller till exempel bygga en urtavla.

– Jag har haft tur i samlandet. Det börjar finnas en del intresse för föremålen. En Billnäs-etta (katalognummer 1 red. anm.) skulle jag kunna ta. Skriv att jag byter en sådan mot ett kaffepaket!

Vårda varsamt

Om man kommer över ett verktyg som legat utan omsorg än längre tid, kan man ta dessa skötselråd av Forsman: Med lite olja, av typ WD-40 till exempel, kan man smörja in metallen för att stoppa oxideringsprocessen, det vill säga åtgärda rosten. Sedan kan man putsa försiktigt. Sakta mak kommer det ursprungliga fram.

Träskaften brukar Forsman slipa lätt och därefter behandla med linolja.

– Men det finns olika skolor här också, säger han.

Det man ska undvika när man restaurerar är sandpapper och framför allt elektriska maskiner.

– Man vill bevara en jämn patina och inte skada härdningen i metallen vilket sker om metallen blir för varm. Detta gäller för alla metallföremål men i synnerhet för eggen på yxor. Och om det är en yxa som ändå inte ska användas så är det onödigt att vässa den. Den gamla vässningen kan skvallra om vad yxan använts till.

Man ska se till att inte förvara föremålen bland övrigt metallskrot eller i en fuktig jordkällare. En torr miljö är bäst.

Utställning i juli

Om man vill veta mer om dessa "bruksföremål" så ordnas en utställning bestående av yxor och verktyg av lokala samlare på Antkärrsgården i Karis den 2 juli i samband med Karis Hembygdsförenings Hantverkardag. Utställningen sammanfaller med antikmarknaden i Billnäs.

Smidesmästare Pertti Virta håller också en föreläsning om de lokala bruken och deras produktion och stämplar på Antkärrsgården den 1.7.

Fotnot: Det sågliknande verktyget är en stackkniv som användes i höarbete.

Reporter (Västnyland)
Publicerad: