Skatteförvaltningen varnar: risk för bedrägerier då skatter deklareras på nätet

Publicerad:

Skatteförvaltningen varnar för falska meddelanden då skatter ska deklareras.

De som skickar falska meddelanden kommer sannolikt att utnyttja den kommande skattedeklarationstiden med att försöka få människor att klicka på länkar som leder till falska webbplatser.

Det finns inga länkar i de äkta textmeddelandena som Skatteförvaltningen skickar ut.

Avsändaren är alltid någon av dessa tre: Vero, Skatt eller Vero-Skatt.

 Skatteförvaltningen har registrerat avsändaridentifikationer Vero, Skatt och Vero-Skatt för textmeddelanden, och operatörerna tar i bruk de registrerade identifikationerna under vintern. 

Antalet falska meddelanden som skickats i Skatteförvaltningens namn har ökat avsevärt under de senaste åren.

Bedragarna utnyttjar aktuella skatteärenden i sina meddelanden och därför anser Skatteförvaltningen att det är sannolikt med falska meddelanden om deklarationer under våren.

-- När människor kontrollerar sina förhandsifyllda skattedeklarationer är det viktigt att de går till Min Skatt genom att skriva tjänstens adress www.skatt.fi/minskatt i webbläsarens adressfält. Klicka aldrig på länkar som kommit per textmeddelande, och i de äkta meddelanden som Skatteförvaltningen skickat finns det inte heller sådana, säger Jaakko Nummijärvi, biträdande direktör på Skatteförvaltningen.

Skatteförvaltningen rekommenderar att kunderna inte loggar in i Min Skatt via länken som sökmotorn ger, eftersom sökmotorresultaten i vissa fall har fört till en falsk webbplats som ser ut som den äkta webbplatsen.

För närvarande kommer falska meddelanden också per e-post, men största delen är textmeddelanden, enligt Skatteförvaltningen.

Publicerad: