Skärihub erbjuder kontor med arbetsgemenskap för småföretagare – Pargas stad och Åbo yrkeshögskola samarbetar kring kort pilotprojekt
I Ankarhuset i Pargas och i områdeskontoren i Nagu och Korpo är det nu möjligt för småföretagare att boka ett arbetsrum för några timmar eller en hel dag i taget för distansjobb eller för ett "hemmakontor" borta hemifrån.
I går invigdes Pargashubben i Ankarhuset på Urnlundsvägen och i dag står Nagu i tur med start klockan 11. Korpohubben invigs officiellt på onsdag.
Samarbete som man hoppas får fortsättning
Det handlar om ett samarbete där Pargas stad och Åbo yrkeshögskola tillsammans utvecklat konceptet och pilottestar det under tre månader (mars-maj). Efter det ska testet utvärderas och en möjlig fortsättning diskuteras.
Det blev snabba ryck med att köra igång projektet tack vare att man beviljades EU-finansiering via ESR-nätverket alldeles i slutet av fjolåret för 2023.
Det är Åbo yrkeshögskola som står för workshoparna och programinslagen under rubrikerna "produktivitet i arbetet" och "arbetshälsa och arbetsengagemang" som ska ordnas regelbundet vid de olika hubbarna. Det kan handla om olika företagsamhetstips, men också mer praktiska saker som arbetsergonomi. Det var också temat för invigningsdagen i Pargas. Det blir repriser på ergonomidelen också på onsdag och fredag i Pargas.
I Nagu är det naturen som en källa till välbefinnande som står i tur, medan man i Korpo på onsdagen fokuserar på gemenskapen som en resurs.
Från Åbo yrkeshögskola är det lektor Anu Granberg som håller i trådarna och hon hoppas att konceptet tar fart.
– Programmet för de övriga workshoparna under mars kommer att publiceras inom kort, säger hon.
Snabbstart gör att en del lösningar är provisoriska
Det går att boka in sig mellan klockan 6 på morgonen och klockan 22 på kvällen. I Pargas hade ett tiotal nyfikna hittat till Ankarhuset direkt klockan 11 i går och åtminstone en nyckel hade redan delats ut. Om konceptet får luft under vingarna och en fortsättning blir det sannolikt aktuellt med mobillås för hubbarna.
Annemo Palmroos-Broos är något av spindeln i nätet för projektet, det är hon som tar emot bokningarna i det här skedet. Man siktar på att införa en elektronisk bokningskalender inom kort, men tills vidare gäller det att vara i kontakt per e-post till annemo.palmroos-broos@pargas.fi.
Pargas stads näringslivschef Tomas Eklund, hur kom det sig att valet föll på just de här ställena, Ankarhuset och områdeskontoren i Nagu och Korpo?
– Först och främst handlade det om att hitta ställen där tekniken finns, eftersom fungerande nätförbindelser, skrivare och ett gemensamt kafferum hör till grundkraven. I och med den tajta tidtabellen fanns det inte tid att börja helt från noll, och Ankarhuset i sig är säkert ett trevligare alternativ än stadshuset. I Nagu och Korpo kändes områdeskontoren lämpligast med den här tidtabellen, säger Eklund.
Också i Iniö (där Snäckan var tilltänkt som plats) och Houtskär har man visat intresse för hubbarna, men den här gången kom helt enkelt tidtabellen emot.
– Men om projektet får fortsättning till exempel som ett treårigt projekt efter den här pilotperioden ska vi utan vidare få med alla kommundelar, säger Eklund.
I Ankarhuset samsas man med bland annat medborgarinstitutet Kombi och med fokusklassen som för tillfället håller till i övre våningen. Skärihubbens tre arbetsrum och kök i nedre våningen ligger på första våningen i de utrymmen där barnrådgivningen tidigare fanns.
Sitter bra med nya strategin
Konceptet rimmar väldigt väl med Pargas stads nya strategi och öppnar potentiellt upp för ännu bättre distansarbetsmöjligheter i skärgården, både för lokala mikroföretagare och för deltidsboende.
Det var efter diskussioner med Åbo yrkeshögskola som sökte en samarbetspartner till ett projekt kring företagsamhetsinformation som Skärihubben började hitta sin form.
– Vår förhoppning är att testperioden ska utfalla så väl att det kan bli aktuellt med en fortsättning, gärna tillsammans med andra kommuner, säger Eklund.
Komplement till A'Pelago
ÅU presenterade tidigare ett motsvarande koncept i Timo Ketonens och Patrik Anckars A'Pelago, som riktar sig främst till större företags behov. Eklund påpekar också att de här två projekten är inte konkurrenter, utan snarast komplement till varandra. Målgrupperna är helt olika.
– A'Pelago erbjuder ett koncept som riktar sig mer för ledningsgruppen i ett större företag med möjlighet till övernattning och annan service. Vi har diskuterat med dem och deras kunder är större företag från andra orter, medan vi riktar oss till de små, lokala mikroföretagen. Skärihubben är också helt avgiftsfri i det här skedet, säger Eklund.
Uppdaterad klockan 8:48 med Tomas Eklunds hela namn och titel.