Skärgårdsteaterns "I lax och lust" bjuder på skratt och kulturkrockar – ÅU såg pjäsen i Bromarv, i kväll gästar den Hitis

Mestoils Films
Skådespelar på scen i Skärgårdsteatern. Brudpar i bakgrunden som ser oroliga ut, längst fram brudens far och farmor tillsammans med en ung man som är brudens ex.
Skärgårdsteaterns "I lax och lust" bjuder in till bröllopsfest med flera kulturkrockar.
Publicerad:

Hembygdens väl i Bromarv fylldes i måndags med en ivrig publik som väntade på att få ta del av årets Skärgårdsteaterpjäs "I lax och lust".

Pjäsen baserar sig på Aino Pennanens "Häät!" som hade sin premiär på Saimaan Teatteri år 2016. "Häät" behandlade en då aktuell främlingsfientlighet i Karelen och Savolax.

Regissören för "I lax och lust" Tom Rejström och föreställningens dramaturg Martin Paul vill i sin bearbetning ta fasta på språkkulturella och klassrelaterade konflikter.

De åtta skådespelarna som är med i pjäsen studerar vid utbildningsprogrammet i skådespelarkonst vid Konstuniversitetets teaterhögskola i Helsingfors. I sommar turnerar de runt med pjäsen med hjälp av skärgårdsbåten M/S Sälö.

I lax och lust


  • av Skärgårdsteatern

  • Regi: Tom Rejström

  • Översättning och bearbetning: Tom Rejström och Martin Paul

  • Ursprungsmanus: Aino Pennanen

  • På scenen: Vega Adsten, Josef Donner, Willjam Fagerström, Linnea Hermansson, Niko Nordström, Bella Paasimäki, Malin Saine och Walter Öhman

  • Föreställningsdramaturg: Martin Paul

  • Scenografi: Ruusa Johansson

  • Ljuddesign & kompositör: Oscar Fagerudd

  • Mask- & hårdesign: Leo Hult och Iika Huhtamella

  • Kostym- & ljusdesign: Arbetsgruppen

  • Producent: Emelie Zilliacus

  • Grafisk design, webb & ekonomi: Samuel Karlsson

  • Skeppare: Tomas Backlund, Acce Melon och Frej Andersin

Mestoils Films
Skådespelare på scen i en bröllopsfest. Bord är dukade och brudparet sitter i mitten medan deras familjer är på varsin sida om dem vid egna bord.
Pjäsen behandlar olika fördomar, och flera kulturkrockar uppstår under pjäsens gång.

Föreställningen är en komedi och utspelar sig på den fiktiva platsen Lysterö i den yttersta skärgården. Familjen Bechamel-Gobbert ska förenas med familjen Saukonperä då deras barn gift sig med varandra.

Vi får följa med på bröllopsfesten för det nyligen vigda paret och se hur familjerna kommer överens och hanterar giftermålet. Bechamel-Gobbert är en stolt finlandssvensk familj som driver familjeföretaget Lysterö lax på ön och Saukonperä är en familj från de djupaste urfinska skogarna.

Kulturkrock

Snabbt uppstår det en kulturkrock mellan familjerna som har svårt att acceptera varandra. Med på bröllopet är också brudens barndomsvän Hanna, boende på Lysterö, som håller hårt fast vid sina drömmar om det perfekta livet, samt brudens studiekamrat Vasa från genusstudierna i Sverige.

Vasa är ickebinär, politisk korrekt och kritisk till de boende på ön. Även en överraskningsgäst i form av brudens ex dyker upp till det fartfyllda bröllopet och ställer till med problem.

Mestoils Films
Skådespelare på scen. Budgummens mor håller armen hårt om brudens farmor och de tittar båda ut mot fjärran medan brudgummen och brudens vän spänt tittar på.
Skickliga skådespelare i föreställningen lyckas med enbart miner locka fram skratt.

Pjäsen utmanar det borgerliga äktenskapet och olika fördomar behandlas under teaterns gång, även kulturkrockar och generationsskillnader får plats på bröllopsfesten.

På ett skickligt sätt lyckas man driva med de olika fördomarna och visa dem från olika synvinklar.

Föreställningen bjuder på många skratt och flera musikframträdanden med både gamla låtar men också ny musik av Oscar Fagerudd.

"I lax och lust" är en komedi som verkligen lyckas få publiken att skratta. Det är ett bra tempo genom hela föreställningen och publiken behöver aldrig ha en tråkig stund. När pjäsen är slut är det som att publiken inte vill sluta applådera.

Fredrika Blomqvist
En äldre man och en yngre pojke står bredvid varandra, i bakgrunden syns en banderoll med ordet Skärgårdsteatern som de nyss suttit i publiken till.
Fredrik Lindberg (t.v.) och Bernhard Lindberg ansåg att pjäsen var fräsch och modern, men ändå lyckades få med den äldre humorn som hör farser till.

Gillade pjäsen

I publiken satt bland annat Fredrik Lindberg och Bernhard Lindberg, som har varit på flera föreställningar med Skärgårdsteatern. De tycker att årets föreställning levde upp till förväntningarna.

– Det var en fräsch och modern föreställning men samtidigt hade den också äldre humor så som en fars ska ha, säger Bernhard Lindberg.

– Som äldre tycker jag att de hanterade de olika fördomar som man stöter på i vardagen mycket bra och de visade dem från varje fördomsperspektiv, säger Fredrik Lindberg.

Båda två tycker att teatern höll igång hela tiden och aldrig lämnade publiken still.

– Jag tycker att det är en välskriven föreställning som flöt på bra, säger Bernhard.

– Jag håller med, det hade varit intressant att få se den ursprungliga teatern från 2016, inte för att jämföra men det hade varit intressant att se vilket perspektiv den hade, säger Fredrik.

Här kan man se \u0022I lax och lust\u0022

11.7 Hitis / Furutorp
13.7 Korpo / Kommunalgården
14.7 Iniö / Heimgård
16.7 Lappo / Klockkulla
18.7 Godby / Pub Stallhagen
20.7 Kökar / Vikingalund
22.7 Utö / Hembygdsgården
23.7 Nötö / Havsborg
25.7 Högsåra / Sunnanland
27.7 Barösund / Walhalla
29.7 Porkala / Rigårdsnäs

Mer info: skargardsteatern.fi

Frilans, reporter
Publicerad: