Skärgårdshavet får inte bli ett tomt vallöfte – "vi måste äntligen gå från ord till handlingar och sista chansen att lyssna är nu"
Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.
Valvåren närmar sig, men vad kommer Egentliga Finland att tala om i det kommande riksdagsvalet?
Om Skärgårdshavet, tydligen.
I medierna har man frågat de röstberättigade invånarnas åsikt i landskapet om vilken fråga som är den viktigaste, som Egentliga Finlands nya riksdagsledamöter, som väljs i nästa val, bör jobba för.
I kartläggningen vann skyddet av Skärgårdshavet klart över entimmeståget och det nya centret för läkemedelsutveckling.
Väljarnas budskap för närmiljön är starkt och tydligt.
I valkretsen har man under årtionden noggrant följt med hur det övergödda havets tillstånd försämras.
Nu kräver folk åtgärder och lösningar för havet.
Miljö- och klimatfrågorna får inte försvinna någonstans i bakgrunden under den kommande regeringsperioden.
Därför är det glädjande att beslutsfattarna i regionen också intresserar sig för det här.
I maj blev skyddet av Skärgårdshavet också en av huvudprioriteringarna för landskapsstyrelsen i Egentliga Finland när det gäller dess mål i regeringsprogrammet. Det är ett viktigt steg i rätt riktning.
Vid samma möte föreslog De grönas styrelsemedlemmar ett tillägg till målen, som skulle ställa krav på att fiskodlare måste beakta bästa möjliga teknik, som finns att tillgå, och följer miljöpraxis.
Det skulle påverka både beviljandet av nya miljölov för fiskodling och förnyandet av gamla miljölov.
Bland annat det skulle kräva effektivare utfodring och uppsamling av slam som samlas under och i närheten av odlingsbassängerna.
Slaktavfall och slam måste komposteras och vattnet måste renas innan det återförs till naturen.
Teknik för slutna system måste utvecklas och stödjas. De gröna fick dock stå ensamma med förslaget, medan alla andra röstade emot det.
Löften räcker inte längre till och vi måste äntligen gå från ord till handlingar.
Ingen vill vara motståndare till att skydda Skärgårdshavet, men i praktiken förlorar skyddsåtgärderna när ekonomin finns i den andra vågskålen.
För att skydda Skärgårdshavet måste vi också vidta åtgärder som är obekväma för vissa – och vi kommer inte långt med sådan ekonomisk tillväxt som bygger på åtgärder som är miljömässigt ohållbara.
Miljön sätter gränserna för ekonomin, inte tvärtom.
Folks långvariga oro över tillståndet i vårt hav och näromgivningen i Egentliga Finland har länge ekat för döva öron. Sista chansen att lyssna är nu.
Skärgårdshavet får inte bli bara ett tomt vallöfte, utan vi måste vidta konkreta åtgärder, så att vi och våra barn har en livskraftig närnatur också i framtiden.
Läs fler kolumner av Sofia Virta här