Skapa ett välfärdscentrum kring Åbolands sjukhus
Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.
Tanken om en egen svenskspråkig hälsocentral för Åboborna i anslutning till Åbolands sjukhus är inte ny.
Vi kommunalpolitiker från Svenska folkpartiet föreslog att barn- och mödrarådgivningen från Kaskisgatan, då ett stenkast från Åbolands sjukhus, skulle flyttas till Åbolands sjukhus och att hälsovårds- och läkarmottagningen skulle placeras där.
Förslaget torpederas och den svenska servicen ges sedan flera år vid Luolavuori hälsocentral.
Också läkarna förespråkade denna lösning med bland annat motiveringen att konsultering med kolleger blir lättare när den svenska verksamheten ligger i anslutning till en större enhet.
I dag har vi en ny situation.
Nu är det dags att tänka om och komma med egna lösningar som både stärker Åbolands sjukhus och den svenska hälso- och sjukvården i Åbo. När vårdreformen nu tar nystart, samtidigt som Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt fortsätter att utveckla sin verksamhet, ska vi komma med en lösningsmodell som garanterar service på svenska och är tillmötesgående gentemot sjukvårdsdistriktet. Vård på svenska utesluter inte också vård på finska.
Åbolands sjukhus är redan i dag en del av Egentliga sjukvårdsdistrikt och beslutar över Åbolands sjukhus.
Olof Elenius, som representerar Åbolands direktion i den styrgrupp, som övervakar arbetet med den svenska vården, har sagt att ett beslut om sjukhusmodellen behövs för att man ska komma vidare i arbetet med att utveckla vården.
Jag hoppas att Åbolands sjukhus har en framtid där operationer fortgår, där Åbolands läkare och sjukvårdare finns kvar och ger vård på svenska och finska, ett sjukhus där den svenska vården har en ljus framtid.
Vi har nu alla möjligheter att skapa ett välfärdscentrum där svenskan garanteras kring Åbolands sjukhus. Att placera barn- och mödrarådgivningen samt verksamheten vid den svenska hälsocentralen i Åbo i anslutning till Åbolands sjukhus skulle ge en stor språklig koncentration av vård på svenska, ett välfärdscentrum för alla åbolänningar.
Operationer, specialsjukvård, psykiatrisk specialsjukvård kunde kombineras med rehabilitering, palliativ och geriatrisk vård.
Personalen vid den svenska hälsostationen skulle gynnas av kollegial samverkan och framför allt skulle både Åbolands sjukhus och den svenskspråkiga befolkningen gynnas av god vård på svenska.