Ska huvudbiblioteket verkligen ha ett nytt namn?

blå botten med vit text där det står ÅU debatt
Publicerad:

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

ÅU:s reporter Annina Suominen behandlade frågan om var Koivistos namn ska synas i Åbo i en artikel i ÅU 26.1 vari belystes olika infallsvinklar och förslag för att hedra president Mauno Koivistos minne. I Turun Sanomat 11.5 tar Tuomas Mikkola , vice ordförande i namnkommittén, ton och menar att det enda rätta och snabbt genomförbara sättet är att kalla huvudbiblioteket för Mauno Koivisto-biblioteket.

Hur tänker dessa Åbopolitiker egentligen? Är det nu för att tiden börjar bli knapp för festkommittén? Hur det nu kan kopplas till presidentens livsgärning är för mig en gåta. Huvudbiblioteket har egentligen ingenting med presidenten att göra. Om man hänvisar till Koivistos studietid i Åbo så är det i så fall Åbo universitets och Åbo Akademis bibliotek som är de aktuella institutionerna avseende kurslitteratur m.m., inte stadsbiblioteket.

Och oavsett alla förslag som nu föreligger på bordet så var Koivistos livsverk inom bankvärlden och politiken. Detta är ett ofrånkomligt faktum.

Det politiska etablissemanget i Åbo är fenomalt på att stöta och blöta saker och ting, inte minst här återigen! Mikkolas förslag är ofattbart och är på sätt och vis en förolämpning gentemot 1800- och 1900-talens Åbodonatorer.

Om huvudbiblioteket ska uppkallas efter någon så är det fabrikören och stadsfullmäktigeledamoten Fredrik von Rettig (1843–1914) som skänkte bibliotekets huvudbyggnad till Åbo stad och dess invånare år 1903!

Festkommittén kan inte blunda för det faktum att utöver hans korta yrkesverksamhet inom lärar- och bankyrket här så var det åren i Åbo hamn (1944–51) som kom att betyda mest om jag får referera till professor Knut Pipping som var en av hans mycket uppskattade lärare.

Från just den miljön inhämtade han kunskap om de sociala förhållandena till sin doktorsavhandling "Sosiaaliset suhteet Turun satamassa" (1956), vilken säkerligen också formade hans läggning och tänkesätt.

En minnesplakett i Åbo hamn är därför den enda vettig plats som konkret knyter honom till Åbo under en längre tid.

Tom C. Bergroth

Publicerad: