Sjukvårdsdistrikten förutspår stora förluster – om epidemin får en andra våg skenar kostnaderna ytterligare

Publicerad:

I Kommunförbundets enkät uppskattar sjukvårdsdistrikten en kostnadsökning på 600 miljoner för de kommande åren. Om coronaepidemin får en andra våg blir det ännu dyrare.

Sjukvårdsdistrikten uppskattar att coronaepidemin orsakar en förlust på hundratals miljoner under åren 2020 och 2021. Närmare bestämt handlar det om en ökning på 600 miljoner under de kommande åren.

Det framgår av en enkät av Finlands kommunförbund som kartlägger hur coronaepidemin påverkar sjukvårdsdistrikten ekonomiskt.

För i år uppskattar de 20 distrikten som svarade på enkäten en ökning på 100 miljoner i utgifterna. Nästa år skulle utgfterna vara ännu högre.

Att skjuta upp icke-brådskande ingrepp minskar på utgifterna för 2020. Ökade jourkostnader, insjuknad personal och ett större behov av vikarier gör också att kostnaderna blir högre.

Annat som ökar kostnaderna är övertidstimmar, skyddsutrustning och nya avdelningar för coronasmittade.

För 2021 förutspår sjukvårdsdistrikten en ännu större ökning av utgifterna, nämligen 460 miljoner. Den höjs ytterligare om coronaepidemin får en befarad andra våg.

Uppskattningen grundar sig på ett scenario av Institutet för hälsa och välfärd THL där 40 procent av befolkningen insjuknar.

SPT

Publicerad: