”Sjuka åldringar är inte heller sjuka vuxna!"
Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.
I fredagens ÅU kom den positiva nyheten att barn och unga flyttas från ÅUCS samjour till en egen jourmottagning.
Beslutet har tagits bland annat eftersom de som jobbat inom specialistvården, helt riktigt konstaterat att ”sjuka barn inte är sjuka vuxna i miniatyr”, så att tanken om att ”samjouren borde klara av alla från bebis till senior är ohållbar”, påpekar de.
Nu är det bara att hoppas att man också förstår att seniorer inte heller är ”vanliga vuxna”, och att en egen jourmottagning skulle vara, förutom mera mänsklig, också ekonomiskt lönsammare, om man där tog hela åldringen, med tidigare diagnoser och mediciner i beaktande, och inte bara det för tillfället akuta tillståndet!
Barn och åldringar har det gemensamt att måendet snabbt kan ändra och om ”rätt vård” inte ges då, försämras utgångsläget för vårdresultatet, vilket är mycket oekonomiskt, och exempelvis kan leda till ständigt sängliggande.
Med välplanerad aktiv förebyggande vård, i form av individuell rådgivning av ett team på HC bestående av: en hälsovårdare, en fysioterapeut och en näringsterapeut, som vid behov kunde konsultera en egen läkare inom teamet,då skulle vården bli mänskligare och ge ekonomiska inbesparingar och avlasta den egentliga läkarmottagningen på HC.
Varje åldring skulle alltid anlita sitt eget bekanta team i första hand vid icke akuta besvär.
Gällande akuta situationer pågår ett experiment i Björneborg inom akutvården och äldreomsorgen med en ambulans, som utom förstavårdare, också har en person läkare?, med specialkunskaper i geriatri, vilket borde få all uppmärksamhet!
Carina Holm tog upp detta i en ledare i ÅU 24.5. under rubriken ”Riktig omsorg på hjul”.
Nu måste föreändringar äntligen fås till stånd, annars blir det mycket dyrt och framför allt människoovänligt!
Birgitta Grönroos
Sjukskötare, hälsosyster, hälsovårdare