SFP:s Nylander: Försämra inte dagvården

lek
Behöver klätterställningen fixas? Då kan Pargas nya insatsstyrka åtgärda det. Bara den får ett namn.
Publicerad:

Riksdagsledamoten Mikaela Nylander, SFP, uppmanar kommunerna att satsa på kvalitativ småbarnspedagogik när man gör upp budgeten för nästa år. Det är en investering med god avkastning, säger hon.

Kommunerna gavs i år möjlighet att förstora grupperna för barn över tre år och att begränsa rätten till subjektiv dagvård, konstaterar Nylander – och ser faror.

– Risken är uppenbar att ojämlikheten ökar bland barnen och byråkratin ökar där behovsprövning sker i kommuner som gått inför dessa försämringar, menar Nylander.

Hon fortsätter:

– Det är viktigt att de kommuner som inte godkänt försämringarna håller fast vid detta också i framtiden. Och att kommuner som tillåtit dessa försämringar omprövar sitt beslut. Forskning visat entydigt att en god småbarnspedagogik har positiva effekter på skolframgången långt upp i tonåren. Därför är det viktigt att kommunerna inte tillåter försämrade förutsättningar för en god småbarnspedagogik.

Nylander talade på lördagen i Borgå på Sydkustens landskapsförbunds seminarium om föräldrars delaktighet inom småbarnspedagogiken.

Publicerad: