SFP:s Niklas Guseff: Jag är oerhört besviken över mitt eget resultat

Annina Suominen
man i kostym
Niklas Guseff, SFP, under SFP:s valvaka på söndagskvällen på Kåren i Åbo. Dagen efter är han oerhört besviken över sitt eget resultat.
Publicerad:

Niklas Guseff, SFP, meddelade strax före jul att han säger upp sig från sitt jobb som sjöbevakare för att ta upp kampen med Sandra Bergqvist på allvar om att få representera SFP i Egentliga Finland i riksdagen.

– Jag ställer upp och tänker aktivt utmana SFP:s sittande riksdagsledamotSandra Bergqvist. Jag anser att det nu finns en möjlighet att göra det, och att dessutom vinna kampen, sade han då.

I söndagens riksdagsval fick Sandra Bergqvist 6 728 röster, medan Niklas Guseff fick 2 156 röster.

"Oerhört besviken"

Förmiddagen efter valet är Niklas Guseff glad över att partiet har säkrat sitt mandat, men inte bara besviken över sitt eget valresultat, utan "oerhört besviken".

– Jag har gjort en bra kampanj och fått signaler både före och under kampanjen som tydde på att folk ville ha en förändring. Men så var inte fallet.

"Svårt utamana sittande SFP:are"

Guseff har haft en synlig kampanj och också varit aktiv i sociala medier, där han bland annat har gjort filmer med personer som representerar olika branscher.

Finns det något du kunde ha gjort annorlunda i din kampanj?

– Nej, inte vad vi har kunnat analysera. Tydligen är det mycket svårt att på riktigt utmana en sittande SFP-riksdagsledamot från Egentliga Finland. Eller ja, det går inte. Hittills har en sittande SFP-riksdagsledamot härifrån inte bytts ut.

Guseff säger att han är överraskad och besviken, men att det är så här det är med politik.

Du sade upp dig från ditt jobb som sjöbevakare, eftersom en militär person inte kan kandidera. Vad ska du göra nu?

– Jag har skickat ett mejl till min tidigare arbetsgivare i morse och frågat om det finns något arbete. Men något jobb att gå tillbaka till har jag inte, men månne det inte ordnar sig.

Kretsordförande inte aktuellt

I välfärdsområdesvalet i januari 2022 var Niklas Guseff partiets röstmagnet med 2 153 röster.

I slutet av april ska SFP i Egentliga Finland välja ny kretsordförande.

Ställer du upp i valet av ny kretsordförande?

– Det är absolut inte aktuellt.

Reporter, ledarskribent
Publicerad: